Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Január 16. 09:31, hétfő | Helyi

Újévi fogadás a Városházán

Újévi fogadás a Városházán

Dr. Csáky András polgármester köszöntő gondolatai:

Tisztelt Egybegyűltek! Hölgyeim! és Uraim!

Őszinte örömmel tölt el, hogy ilyen sokan elfogadták meghívásunkat és együtt lehetünk ma, hogy köszöntsük az előttünk álló új esztendőt.

Köszöntöm alpolgármester asszonyt, a képviselő-testület tagjait, címzetes főjegyző asszonyt és kedves mindnyájukat.

Több éves hagyomány már, hogy év elején a város notabilitásai találkoznak és akarják – nem akarják, de kénytelenek meghallgatni a polgármester köszöntőjét. Ezek az újévi beszédek a szokásos, emelkedett hangú jókívánságok mellett általában két visszatérő, már-már kötelezőnek mondható tartalmi elemből tevődnek össze: egy inkább tényszerű, kevésbé ünnepi hangulatú értékelésből, „a magunk mögött hagyott esztendő” legjelentősebb történéseinek, eredményeinek összefoglalásából, illetve az új év feladatait, az önkormányzat és a város előtt álló kihívásokat számba vevő, inkább lelkesítő hangvételű összegzésből, ha úgy tetszik: útmutatásból. E kettő pedig kiegészíti egymást, hiszen jól tudjuk: az óév eseményei szabnak irányt az újév teendőinek, még ha a kettő közötti arány hangsúlyban, időtartamban el is térhet egymástól.

Hölgyem! és Uraim!

Nem szeretnék egy termelési értekezlet unalmába fulladó felsorolást tartani az elmúlt évben elvégzett munkáról, ezért engedjék meg, hogy csupán néhány – számomra nagyon fontos – momentumot említsek meg.

Több cikluson át húzódó beruházás végére sikerült pontot tennünk a Nagykőrös-Cegléd kerékpárút átadásával, csakúgy, mint a belvárosi piac korszerűsítésével. Belátható távolságra került az új sportcsarnok átadása, melynek már az előző ciklus végére el kellett volna készülnie. Megkezdődött a Nefelejcs utcai új bölcsőde építése.

Városunk jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hogy átadásra került az Infineon új üzemcsarnoka.
Az idei esztendő feladatait is kijelölő pályázati eredményeinkről hadd tegyek még említést. Az Örkényi út rekonstrukciója - amint az időjárás engedi - tavasszal elkezdődhet. Folyamatban van a Budai úti gyógyfürdő energetikai beruházása. Az Államkincstár november végén két pályázatunkat is támogatásra érdemesnek ítélt.

Reményeink szerint az elnyert 150 millió forint elegendő lesz a Török Ignác és a Dinnyéshalom utca felújítására. A Szűcs telepen a volt óvoda autista házzá történő átalakításra 250 millió forintot nyertünk. December közepén arról tájékoztattak bennünket, hogy az Ipartelep további bővítésére mintegy 315 millió és a Budai úti gyógyfürdő gyógyászati célú fejlesztésére további 399 millió forintot kapunk. Reményeink szerint még az idei esztendőben elindulhatnak ezek a beruházások.

A jelenleg még folyamatban lévő költségvetési tervezés végén tiszta kép fog kialakulni arról, hogy mennyi forrással vághatunk neki a további tervek megvalósításának.

Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, akiknek hozzájárulásával az ötletekből tervek, konkrét elképzelések, majd megvalósult fejlesztések válhatnak: a város valamennyi polgárának és a Cegléden működő vállalkozásoknak, cégeknek, és mindazoknak, akik munkájukkal, szakértelmükkel segítették és segítik településünket a fejlődés útján tartani. Közös erőfeszítéseink hozzájárultak az elért eredményekhez. Hiszem, hogy a jövőben is meg tudjuk őrizni és folytatni tudjuk a közös munkát. Nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik intézményi ellátórendszerünkben dolgoznak azért, hogy Ceglédet valóban otthonunknak vallhassuk. Hála és köszönet illeti mindannyiukat, hisz ezért a városért, ha úgy tetszik: otthonunkért dolgoznak mindannyian, nap mint nap.

Tisztelt Jelenlévők!
Új esztendőt köszöntünk, épp olyan egyéni és közösségi érzelmekkel, mint tettük ezt az elmúlt években is. A köztársasági elnök asszony köszöntő gondolataiban úgy fogalmazott: „…ízlelgetjük a szót: 2023, és óvatosan kérdezzük: a következő esztendő vajon mit tartogat nekünk személyesen, és nekünk, magyaroknak együtt?”
Így vagyunk ezzel mindannyian. Várunk, és a várakozásban a jobbra gondolunk. Annak az erőnek a bizodalmában, amely csak közösen létezhet bennünk.
Ez ünnepien és hétköznapian is azt jelenti, hogy van úgynevezett ceglédi erő. Egyszerű megfogalmazásban: Cegléd joggal érzi úgy, hogy jelenleg van működési alapja, amelyre építeni lehet és kell. Tehát amikor az új esztendőre emeljük meg tisztelgő hangunkat, önérzetesen mondhatjuk, hogy némi alapot mi magunk is teremtettünk ehhez.

Tisztelt ceglédi honfitársaim!

Sok minden várhat ránk, de nem ellenünkre az idei esztendőben. Gondolkodásunkból nem zárhatjuk ki a reményt, hisz magunk ellen cselekednénk, ha így tennénk. A mára magunk mögött tudott éveket most nem hasonlítgatjuk, de azok tanulságait levonjuk és építkezünk belőlük. Ha nyugalmat és békét akarunk azoknak a körében, akiknek fontos ez az év, és fontos a város és minden vállalásunk, akkor nem a rosszat kell rosszra halmoznunk, hanem a bennünk lévő jót.

Felül kell emelkednünk a véleménykülönbségeken, és meg kell találnunk azokat a közös pontokat, amelyek mentén városunk érdekében együtt tudunk tevékenykedni. Rá kell találnunk arra a közös hangra, amely által a javunkra fordíthatunk akár reménytelennek tűnő helyzeteket is.

Nehéz időszak áll mögöttünk és bár tudjuk, ez az év sem lesz könnyű, azért bízzunk benne, hogy az új kihívások új lehetőségeket is rejtenek magukban.
Köszöntöm tehát ceglédi új esztendőnket. Isten éltessen valamennyiünket!

Dr. Csáky András polgármester

Fotó: Kisfaludi István
Forrás: facebook.com/cegled

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció