Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 22. 09:58, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: infoCegléd

Új nevet kap a Sportcsarnok

Új nevet kap a Sportcsarnok

Ülésezett a képviselő-testület.

Gál József birkózó világbajnokról nevezik el a Városi Sportcsarnokot. Még idén kiépül a közvilágítás a Bürgeház-dűlő, a Külső-Kátai út és a Budai út egy-egy szakaszán, és az is eldőlt, hogy április 22-23-án lehet beíratni a gyerekeket az óvodába. Ülésezett a képviselő-testület.

Fejlesztik a város közvilágítását, a Bürgeház-dűlő, a Külső-Kátai út és a Budai út egy részén szerelnének fel idén lámpákat. A fejlesztésre a közlekedés biztonsága miatt van elsősorban szükség, hiszen a Bürgeház-dűlőben és a Külső-Kátai út érintett szakaszán sokan járnak dolgozni kerékpárral. Az önkormányzat megkezdte a tárgyalásokat az EDF-Démásszal. A képviselő-testület olyan megállapodás létrehozására adott felhatalmazást, amely szerint a város 8,4 millió forint értékben állja a hálózatfejlesztés költségeit, a lámpatestek árát pedig a szolgáltató fizeti, ez mintegy 15 millió forintot tesz ki. Ezt a költséget az EDF-Démász 5 éven keresztül beépíti a számlájába havi 337 ezer forint összeggel.

Gál József birkózó világbajnokról nevezi el a város az idén 30. éve felavatott Városi Sportcsarnokot. A ceglédi születésű sportoló idén lenne 95 éves, ő volt az első magyar birkózó világbajnok. Nagy Tamás képviselő felvetette, hogy a sportcsarnok névadásáról kérjék ki előbb a ceglédiek véleményét. Földi László polgármester azonban úgy véli, hogy a névadásra javaslatot tevők maximális sporttörténeti felkészültséggel bírnak, és Gál Józsefnél méltóbb névadót keresve sem találnának.

Beázik a Sportmúzeum. A nagy értékű gyűjtemény megóvása érdekében, a tető megjavítására 770 ezer forint póttámogatást szavazott meg a testület.

Elfogadták az idei közbeszerzési tervet, melyben legfőképpen olyan fejlesztések szerepelnek, amelyek az energiatakarékosság és a fenntartható fejlődés irányába hatnak. Takáts László, a Gazdasági Bizottság elnöke kérte, hogy vizsgálják meg, mennyire lehetséges, hogy a munkákkal ceglédi vállalkozásokat bízzanak meg. Elhangzott: a közbeszerzési értékhatár alatti beruházásoknál az a gyakorlat, hogy helyi vállalkozásokat hívnak meg, így történt ez a piac befedésénél, vagy a bölcsőde felújításánál. Az értékhatár fölött azonban nemigen van választása a városnak.

Enyhült az a rendelet, amely szerint a szociális segélyezettek portájának tisztaságát minden esetben ellenőrizni kell, és amennyiben nem találják rendben, és felszólításra sem változtatnak a helyzeten, akár meg is vonható a juttatás. Ez az eljárás rendkívül sok munkát igényelt, eredménye viszont csekély volt, hiszen az ellenőrzött lakhelyeknek csupán egy százalékánál találtak kivetnivalót a hivatal munkatársai. A képviselők tehát úgy határoztak, hogy ezen túl csak azokhoz a segélyezettekhez megy ki ellenőrzésre a hatóság, akik ellen bejelentés érkezik.

Döntöttek a képviselők az idősek otthonában való ellátás díjáról, a szociális étkezés és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás idei térítési díjáról is. Mivel az állami finanszírozás rendszere átalakult, így ezeket az összegeket is át kellett szabnia az önkormányzatnak. A díjak az ellátottak nyugdíjának nagysága szerint emelkedtek kisebb vagy nagyobb mértékben.

Elfogadta a testület az óvodai beiratkozások dátumát is, eszerint április 22-én és 23-án reggel 8-tól este 6 óráig lehet beíratni a gyerekeket az intézményekbe. Meghatározták a nyári bezárások idejét is, egyúttal kijelölték az ügyeletes óvodákat – a gyermekekről tehát a nyáron is folyamatosan gondoskodnak.
Az óvodai körzethatárokat is meg kellett változtatni, hiszen az elmúlt két évben két-két óvoda fenntartását vette át a katolikus illetve a református egyház. A felekezeti fenntartású intézményeknek nincsen meghatározott körzetük, vagyis már nem kötelező felvenniük a korábban odatartozó gyerekeket – ugyanakkor a gyakorlat szerint természetesen megteszik, hiszen továbbra is óvodaként működnek.

Április 1-től a kollégium, a gimnázium, a zeneiskola és a nevelési tanácsadó működtetése az önkormányzat feladata (a fenntartás a KIK-é). A működtetési feladatokat ellátó dolgozók az Óvodák és Bölcsődék Gazdasági Hivatalához kerülnek állományba.

Módosult az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló rendelet, ami ezután szabályozza az albérletbe adást is, és elejét veszi annak, hogy a bérlő nagy összegű közműtartozást halmozzon fel. Megállapították a földhaszonbérleti díjakat is, jövő év első napjától külterületen aranykoronánként és évente 1250 forintért, de minimum 25 ezer forintért lehet önkormányzati földet bérelni, a belterületi mezőgazdasági területek bérleti díja pedig 3 forint lesz négyzetméterenként, de összesen legalább 10 ezer forint. Az uniós ciklus és a támogatások igénybevétele miatt ezeket 2014-től hét évre adják bérbe.

Zárt ülésen tárgyalta a testület az Ökovíz ügyvezetői megbízásáról, illetve a cég felügyelő bizottságáról szóló előterjesztést, amelyben Ifj. Károly Ferenc helyett dr. Ferenczi Norbertet javasolták a testületbe. Károly Ferencet meglepetésként érte a javaslat, egyben kifogásolták, hogy az ellenzéknek így nem marad rálátása a város legnagyobb vagyonú cégére. Ezért az ellenzéki képviselők az ülés után rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be, hogy visszaadják valamennyi felügyelő bizottsági mandátumukat.

Földi László elmondta, hogy ezzel a lépéssel elsősorban saját választópolgáraikat, illetve támogatóikat hagyták cserben annak ellenére, hogy a tőlük kapott felhatalmazás alapján kötelességük ellátni képviseleti feladataikat, így a felügyelő bizottságokban való részvételt is.
A Polgármester kiemelte, hogy 2010 óta, a külsős bizottsági helyek kiosztásával a Fidesz példaértékű módon felülreprezentáltan biztosítja az ellenzéki pártok részvételét a két önkormányzati bizottságban.

Szokolay Attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.