Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Június 23. 11:23, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Ugrásszerűen nő a nemzetközi jogellenes gyermekelviteli ügyek száma

Ugrásszerűen nő a nemzetközi jogellenes gyermekelviteli ügyek száma

Magyarország az elmúlt években azzal szembesült, hogy a nemzetközi jogellenes gyermekelviteli ügyek száma évről évre ugrásszerűen emelkedik: 2010 és 2013 között az ilyen ügyek száma kétszeresére, közel százra emelkedett - erről Kaleta Gábor az Igazságügyi Minisztérium szóvivője beszélt a témában rendezett, a mediációval, közvetítéssel foglalkozó konferencián tartott nyitóbeszédében.

Kaleta Gábor - aki Trócsányi László helyett nyitotta meg a konferenciát és a miniszter üzenetét tolmácsolta - arról beszélt: szükség van ezekben az esetekben az alternatív vitarendezés beépítésére. Felidézte: 2012-re a tárcaelőd, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium meghirdette a gyermekbarát igazságszolgáltatás évét, és kidolgozta az ilyen ügyekben alkalmazható közvetítéssel, mediációval kapcsolatos alapkoncepciót.
Magyarországon minden jogi feltétel adott a mediáció terjedéséhez, jogszabályi háttere nemzetközi összehasonlításban is előremutató - mondta. Hozzátette: most a gyakorlati szakemberek ideje jött el, akik tapasztalataikkal képesek tartalommal megtölteni a szabályozást.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a globalizáció idején az országhatárok vagy eltűnnek, vagy veszítenek jelentőségükből, a migráció pedig olyan tömegeket mozgat meg, mint a népvándorlás óta talán soha. Ilyen körülmények között természetes folyamat, hogy mind gyakrabban találnak egymásra különböző nyelvű és kultúrájú férfiak és nők, családot alapítanak, gyermekeknek adnak életet. Ha azonban a család felbomlik, és a felek nem barátként válnak el egymástól, az óriási kihívás az alapvetően nemzeti keretek között működő, egymástól eltérő igazságszolgáltatások számára.
A témára vonatkozó egyezmények és uniós szabályozás ismertetése mellett azt mondta: az Európai Unióban folyó együttműködés e területen valódi hozzáadott értéket jelent akkor, amikor becslések szerint hétmillió uniós polgár nem a hazájában. hanem másik tagállamban él, és a válással végződő nemzetközi házasságok az unióban történő válások 16 százalékát teszi ki.
A hazai szabályozásról szólva külön megemlítette az új polgári törvénykönyvet, amelynek márciusi hatálybelépése óta a szülői felelősség körébe tartozó esetekben a bíró dönthet úgy, hogy az ügyet mediációra utalja. Ez jelentős újítás, azt a szándékot jelzi, hogy Magyarország kész nyitni az alternatív, békés megoldások felé.
A mediáció során kötött megállapodások mintegy kilencven százalékát a felek betartják - említette meg, hozzátéve: ennek az eljárásnak az a legnagyobb előnye, hogy még akkor is kedvező a hatása, a felek közötti kommunikációra úgy is jótékony hatással van, ha végül nem kerül sor megállapodásra.
Az előző kormányzati ciklusban elfogadott szakmai alapkoncepció lényege, hogy a regisztrált mediátorok közül a téma iránt érdeklődőket részesítenék külön képzésben. A kapcsolattartás a mediátorokkal, felkérésük egy-egy ügyre a központi hatóság mellett kialakítandó összekötő pont feladata lenne. A központi hatóság ennek birtokában ajánlja majd fel a hozzá forduló ügyfeleknek a mediáció lehetőségét - ismertette a szóvivő.
Carole Champalaune a francia igazságügy-minisztérium polgári ügyekkel foglalkozó igazgatóságának vezetője a francia szabályozásról és gyakorlatról beszélt. Felidézte: az 1990-es években megnőtt a francia-német családjogi viták száma, és további növekedés volt várható, ezért kifejezetten erre a célra létrehoztak egy szervezetet, amely 2007-től a tárca szervezetei között folytatta tevékenységét. Carola Champalaune szólt arról is, számos uniós ország egyetért abban, hogy a mediációt a társadalmi béke érdekében tovább kell fejleszteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben