Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 08. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Túl nagyok a trafikok?

Túl nagyok a trafikok?

Nemcsak a feketepiac, hanem a gyenge üzleti tervek miatt is buknak a trafikok. Túl nagy üzlethelyiséget és rosszul belőtt nyitva tartást alkalmaznak. Ráadásul a piac is jóval kisebb, mint azt mondták nekik - írja a Napi Gazdaság. Jó lenne látni a dohánykoncesszió-tulajdonosok trafiknyitáshoz leadott üzleti tervét − mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi szövetség főtitkára −, ugyanis nehéz elképzelni hogy ennyien látták rosszul a piaci lehetőségeiket.

Vámos szerint a pályázónak joga van nem hozzáértőnek lenni, ám a pályázatokat elbíráló bizottságnak jeleznie kellett volna, hogy az üzleti tervek különböző piaci környezetben hogyan teljesülnek. Vagy − a főtitkár szerint −, ha ilyen sokan adtak le gyenge, és mint kiderült, nem megvalósítható terveket, azt ugyancsak jelezniük kellett volna − ha máshogy nem, lepontozással. A koncessziós jogok elbírálásánál az üzleti tervért lehetett a legtöbb pontot kapni.

A kereskedelem jó előre jelezte, hogy a cigarettaértékesítés önmagában nem nagy üzlet, csak néhány piaci szereplő tud belőle − közvetlenül − komolyabb hasznot felmutatni. Májusban emiatt ki kell vonulniuk a trafikoknak a plázákból, benzinkutakról, hipermarketekből és bevásárlóközpontokból, ugyanis elszívják a többi elől a forgalmat, ezzel megfojtják a rosszabb helyen lévő koncessziótulajdonokat.

Az új koncessziós rendszerrel a nyereségesség biztosítható lenne, kérdés, milyen megtérüléssel. Vámos szerint a trafiktulajdonosok is hibáztak azzal, hogy nem a környezetnek megfelelően választották meg a trafik méretét, nyitva tartását, alkalmazotti számát. Egy trafik 10-12 négyzetméteren, egy eladóval, áruval tömve rentábilis − ilyen méretek és árukészlet mellett megfelelő nyereséget hoztak a rendszerváltás előtt. Most azonban milliós berendezésekkel, 40−80 négyzetméteres üzlethelyiségekben működnek a nemzeti dohányboltok, gyakran este nyolc utáni zárással. Vámos szerint indokolatlanul.

A rezsi- és a bérköltség mellett a kereskedő legnagyobb kiadása a bérleti díj. Ráadásul minél kisebb egy helyiség, annál kisebb a rezsije is. Cigarettát értékesíteni egy “pléhdobozból” is lehet, nem kell a külvárosban exkluzív üzletet fenntartani néhány kilogramm puffasztott sodródohánynak és cigarettapapírnak. Az elemzők szerint ha a trafikosokat tájékoztatták volna a cigarettapiac lehetőségeiről, az üzleti terveket is így vállalták volna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár