Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Május 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Trafik: csak a fővárosban és Csongrád megyében teljes az ellátottság

Trafik: csak a fővárosban és Csongrád megyében teljes az ellátottság

Felkerült a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapjára a dohánykoncessziós eljárás történetéről és eredményeiről szóló, február 20-án írt összefoglaló magyar és angol nyelven is. „Magyarország teljes népességének jelenleg 98 százaléka, több, mint 9,7 millió ember a saját településén jut dohánytermékhez, csupán a lakosság 2 százalékának kell ehhez más településre utaznia. Országos szinten az ellátatlan településekből 133 darab 100 fő alatti helység, melyből a legkisebb 9 fő állandó lakossal rendelkezik” – olvasható a dokumentumban, amelyről a Világgazdaság számol be.

Az összefoglalóból kiderül, hogy az ellátatlan települések átlag lélekszáma 310 fő, melyek jellemzően azok a mikrotelepülések, ahol a rendszer bevezetését megelőzően sem volt helyben dohánytermék kiskereskedelem. Az NDN szerint teljes körű az ellátottság a fővárosban és Csongrád megyében, 10 alatti ellátatlan település található Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Pest megyékben, a két legrosszabb helyzetben lévő megye pedig Zala és Baranya, ahol a legmagasabb az aprófalvak, valamint a zsáktelepülések száma.

„Az aprófalvak kiemelkedően magas számát támasztja alá az a tény, miszerint ebben a két megyében az országos átlagtól eltérően az ellátatlan települések átlagos lélekszáma 229, illetve 237 fő” – fogalmaznak. A legfontosabb eredmények közé sorolták az egységes arculatú nemzeti dohánybolt hálózat kialakítását. Emlékeztettek: míg 2012-ben a kereskedők 58 százaléka értékesített fiatalkorúak számára dohányterméket, addig a dohánytermék árusítás koncentrálttá tétele, szigorúbb ellenőrzése, jelentősebb szankciók bevezetése által ez az arány 12 százalékra csökkent.

Szintén felkerült az NDN honlapjára a cégnél foglalkoztatottak létszáma és személyi juttatásai. Ebből kiderült, hogy az idei első negyedévben a társaság hét vezetője összesen 16,5 millió forintot keresett. Gyulay Zsolt vezérigazgató mellett Andrásik Sándorné operatív vezető és Polacsek Eszter
gazdasági vezető tölti be a legfontosabb pozíciókat.

A cég honlapján közölt adatok szerint az operatív vezető havi bruttó 900 ezer forintot, míg a gazdasági vezető havi bruttó 880 ezer forintot vihet haza, de mindkettőjüknek 80 százalékos prémium járhat. Az NDN-nek 27 alkalmazottja van, ők az első negyedévben 27,1 millió forintot kerestek. A felügyelő bizottsági tagság viszont nem fizet túl jól: hárman mindössze 900 ezer forint tiszteletdíjat kaptak. „Az állami bevételek hatékony kezelésére az ND Nonprofit Zrt. kiemelt figyelmet fordított. 2013-ban, a kiszámlázott koncessziós díjak 99,7 százaléka pénzügyileg rendeződött” – olvasható az összefoglalóban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk