Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 11. 08:29, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Továbbra is sok a kifogásolható gyermekcipő

Továbbra is sok a kifogásolható gyermekcipő

Továbbra is sok a kifogásolható minőségű gyermekcipő, állapította meg a fogyasztóvédelmi hatóság idei vizsgálata, ezért szükségesnek látják e területen az újabb ellenőrzéseket e termékcsoportnál.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közleménye szerint az idén 19 pár gyermekcipőt vizsgáltak, és mindössze 3 pár felelt meg teljes egészében a biztonsági előírásoknak. Az ellenőrzést azért tartották szükségesnek az idén is, mert a korábbi, 2009-ben és 2012-ben folytatott laboratóriumi vizsgálatokban is magas volt a kifogásolási arány.
Az idén 19 termékmintát vizsgáltak: 6 pár szandált, 2 pár vászoncipőt, 4 pár félcipőt, 1 pár papucsot és 6 pár kislány alkalmi félcipőt.
A vizsgálat alapján a fogyasztóvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyermekcipőkön a nem megfelelően rögzített gyöngyök, flitterek, lelógó részek, rojtok, zsinórok fulladásveszélyt jelentenek, balesetet okozhatnak. A merev, kemény talpszerkezetű és hegyes orr-rész kialakítású gyerekcipők pedig akadályozzák a gyermekláb egészséges fejlődését, maradandó deformációt okozhat.
A vizsgálat kimutatta, hogy 16 pár gyermeklábbelinél a díszítőelemek leválásához szükséges erő az előírt érték alatt volt, használat során a kisgyermekek ezeket a díszítéseket könnyen leszedhetik a lábbeliről, amelyek a légutakba kerülve fulladásveszélyt jelenthetnek.
A szakemberek a nem megfelelő formakialakítást 6 pár lábbelinél kifogásolták leginkább a merev, kemény járótalp és elkeskenyedő orr-rész, illetve 1 terméknél a merevítő elemek hiánya miatt.
Az azonosító jelölést - például a modellszámot - 1 papucs kivételével megfelelően tüntették fel, ezzel szemben a gyártó adatait mindössze 1 pár cipőn, az importőrt 2 pár terméken írták ki. A felhasznált anyagokat 14 pár lábbelin megfelelően jelölték, 2 terméken egyáltalán nem tüntették fel, 3 mintán pedig nem a valós összetételnek megfelelő információt tették közzé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;