Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 31. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tovább bővül az alacsonypadlós buszflotta Budapesten

Tovább bővül az alacsonypadlós buszflotta Budapesten

Tizenöt darab fiatal, mindössze négy éves, használt, de korszerű, Magyarországon gyártott, száz százalékban alacsonypadlós Volvo autóbuszt állít forgalomba a BKK és a BKV. A klimatizált utasterű szóló autóbuszok a pesti oldalon bővítik az akadálymentes autóbuszparkot.

Tizenöt jó állapotú, használt, a Volvo licence alapján a székesfehérvári Alfabusz által 2009-ben épített autóbuszra vonatkozó tartós bérleti szerződést köt a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) kötött közszolgáltatási szerződése alapján a BKV az Inter-Tan-Ker Zrt.-vel. A társaság a Debreceni Közlekedési Zrt., a DKV autóbuszflottáját is üzemelteti, az itt az új debreceni 2-es villamos kiépülése nyomán rövidesen feleslegessé váló járművek budapesti forgalomba állítása pedig jelentős segítséget jelent az elöregedett fővárosi buszpark szolgáltatási színvonalának növelésében.

A tizenöt darabos flottából a napi menetrendi igényektől függően 12-14 darab száz százalékban alacsonypadlós autóbusz közlekedik majd a pesti vonalakon. A forgalomba álló Volvo-Alfa buszoknak köszönhetően további rendkívül rossz állapotú, húszéves Ikarus 260-as és Ikarus 415-ös autóbuszokat vonhatunk ki a forgalomból.

Az autóbuszok műszaki üzemeltetése, karbantartása a bérbeadó, az Inter-Tan-Ker Zrt. feladata lesz, amelynek a buszok futásteljesítménye alapján fizet majd a BKV bérleti díjat.

A szóló autóbuszok Debrecenben beváltak, az alacsonypadlós, klimatizált utasterű, környezetbarát járműveket az utasok megkedvelték. Reményeink szerint Budapesten is hasonlóan sikeresek lesznek a már korábban forgalomba állított, használt szóló Volvo autóbuszokhoz hasonló, ám azoknál korszerűbb, Magyarországon összeszerelt járművek. A jármű illeszkedik a BKV meglevő flottájába.

Tarlós István főpolgármester határozott elvárása a BKK-tól a budapesti buszflotta fejlesztése. Ennek keretében érkezett először több mint 100 használt alacsonypadlós jármű, majd idén 150 új busz Budapestre. A program folytatásaként valósul meg a jelenlegi beszerzés is, a BKK es a BKV közötti közszolgáltatási szerződés alapján biztosított forrásokból.

A buszok részletes műszaki adatai:

· Gyártási év: 2009

· Teljes hossz: 11.999 mm

· Járműmagasság radiátorburkolattal: 3205 mm

· Járműszélesség: 2550 mm

· Belépőmagasság: 340 mm

· Ülőhelyek száma: 28 + 1

· Állóhelyek száma: 72

· Motor típusa: VOLVO D9B310 6 hengeres, 4 ütemű, turbófeltöltős, intercooleres és elektronikusan szabályozott

· A motor hengerűrtartalma: 9.360 cm³

· Maximális teljesítménye: 228 kW/ 1700 1/ min. fordulaton

· Maximális nyomaték: 1400 Nm/1100-1500 1 /min. fordulaton

· Emissziós szint: Euro-5


A használt buszok beszerzése nem az új buszok forgalomba állítását helyettesíti, hanem a régiek szükségszerű felújítását váltja ki, és teszi lehetővé a 20 évesnél idősebb buszok selejtezését. A használt buszok bérlésével a járatkimaradások száma is csökken. Az autóbusz-ágazatban a műszaki hibából eredő járatkimaradások számát az 1990-es évek vége óta nem látott szintre, mintegy 75 százalékkal szorítottuk vissza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.