Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. Július 28. 14:19, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

"Ütős" tábor Cegléden

Dobszótól hangos most a Losonczi iskola. A nyári szünetben kiürült és elnéptelenedett falak közé zeneszerető, lelkes „diákok” költöztek, hogy éltető zenéjükkel megtörjék az átmeneti csendet.

A tavaly első alkalommal megrendezett Dobos Magazin Tábor idén újra Cegléden tartotta egy hetes zenei oktatótáborát, mely július 25-30. között zajlik. Az összejövetel alkalmából a tábor ötletgazdájával és alapítójával, Bordás Józseffel beszélgettünk.



Idén második alkalommal rendeztétek meg a tábort. Hogyan és milyen céllal jött ez létre?

A tábor ötletének kiindulópontja egy 1000 példányszámban megjelenő zeneművészeti folyóirat, a Dobos Magazin, melybe több neves társszerkesztő mellett jómagam is publikálok. Az újság 2010-ben jubilálta fennállásának 10. évfordulóját és egy ez alkalomból megrendezett találkozón merült fel először a tábor ötlete. Célunk mindenekelőtt az volt, hogy egy olyan zenei, elsősorban dobművészeti tudást adhassunk a fiataloknak, ami hasznos segítséget nyújthat zenei fejlődésükhöz.

Miért került éppen Ceglédre a tábor?

Olyan helyet kerestünk, ahol a résztvevők szükséges ellátása mellett lehetőségünk van egyszerre több teremben is oktatni, zenélni. Én 18 éves koromban egy zenei táborban vettem részt, amit történetesen éppen itt Cegléden, ebben az iskolában tartottak. Itt ismerkedtem meg későbbi tanárommal, Jávori Vilmossal, és ide jártam vissza táborozni. Kellemes emlékek fűznek ide. Így döntöttünk végül a ceglédi intézmény mellett.

Mindemellett Cegléd valódi dobos múlttal rendelkezik. Itt van a Kármán Sándor által vezetett Európai színvonalú Dobmúzeum, vagy az évenként megrendezett, nemzetközi sztárokat felvonultató Dobos Gála. A dobosok tulajdonképpen hazajönnek ide.

A tavalyihoz képpest milyen létszámmal indultatok?

Az előző évben 32-en jelentkeztek a táborba. Az idei internetes felhívást követően gyakorlatilag néhány nap alatt megtelt a létszám. Közel 50 fő jelentkezett az ország különböző részeiről, ill. a határon túlról, Ausztriából is érkeztek hozzánk. Korhatár nincs megszabva, de többségében fiatalok jelentkeztek. A legfiatalabb táborozónk 9, a legidősebb 54 éves.



Milyen szintű dobosok jelentkezhettek, van e valami alapvető elvárás?

A jelentkezési lapon az szerepel, hogy egy alapszintű tudással kell rendelkezni. Nyilván kell egy kis szakmai előképzettség azért, hogy ne unják a programot. A jelentkezőket tudásuk alapján három csoportba osztottuk. Vannak a kezdők, a haladók és a tigrisek. Tigrisnek számít például a Pokolgép dobosa is, aki meglepő módon került hozzánk. Az idei tábor előtt kiírtunk egy versenyt a jelentkezők számára, melyre öt perces dobos videó anyagokat vártunk. Az általunk legjobbnak ítélt dobos ingyenesen vehetett részt az egy hetes táborban, teljes ellátással. A beérkezett 26 videó közül versenyt egy 18 éves budapesti fiú nyerte meg, aki verseny után két hónappal - tőlünk függetlenül - részt vett egy meghallgatáson, aminek eredményeként beválogatták a Pokolgép elnevezésű zenekarba. Így esett meg, hogy a Pokolgép dobosa, most itt vendégeskedik nálunk, aki fiatal kora ellenére professzionális szinten játszik.


Milyen programokban vehetnek részt a táborozók?

Ez egy kimondott szakmai tábor, hétfőtől szombatig tartó kurzusokkal, szakmai képzésekkel. Az órák 5-6 fős csoportokban szaktanárok segítségével zajlanak.

Az órák között és után a diákok fülhallgatóval ellátott, un. néma dobokon gyakorolhatnak. Délután zenei előadások és bemutatók zajlanak, melyen minden táborlakó együtt vesz részt. Esténként pedig baráti beszélgetések és közös tanár-diák zenélések zárják a napot. Tavaly a Dobmúzeumot néztük meg, idén egy német-magyar cég, az Artbeat dobverőgyárába látogatunk.

Mik a tervek a jövőre nézve?

Szeretnénk tradíciót teremteni ebből a kategóriájában egyedi zenei táborból. Nem titkolt szándékom, hogy jövőre szeretném Visegrádon tartani a rendezvényt, amihez a város és a vállalkozók további támogatásokat várjuk.
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció