Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2015. Március 11. 13:48, szerda | Helyi
Forrás: Ceglédinfo

Történetek egy családi albumból

Történetek egy családi albumból

Kiállítás az Unghváryban

Történetek egy családi albumból címmel nyílt kiállítás az Unghváry László Keresekedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola aulájában 2015. március 9-én. A 9 tematikus panelen megjelenített kiállítás képeit, amelyek a 20. századi magyar zsidók életét mutatják be angol és magyar nyelven március 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők.


A magyar közgondolkodásban számos sztereotípia nehezíti a magyarországi zsidóság életének, mindennapjainak és a sok kis egyéni történetből összeálló történelmének megértését.



A Történetek egy családi albumból című kiállítás nyolc téma köré rendezve, archív képek és személyes interjúk felhasználásával mutatja be a múlt század zsidóságára jellemző életképeket. A képek hétköznapi emberekről szólnak, akik akár a szomszédaink is lehetnének: pékekről, gyári munkásokról, tanárokról, ápolónőkről, és amíg lehetett, katonatisztekről. Magával ragadó történeteket láthatunk gyermekkorról, iskolás évekről, szerelemről, házasságról, gyermekvállalásról és arról, kinek-kinek mit jelentettek a zsidótörvények, s hogyan sikerült túlélnie a holokauszt borzalmait, miként tudta újrakezdeni az életét. A hatalmas családi fotóalbumot lapozgatva mosolyogtató vagy elszomorító, szívmelengető vagy torokszorító történetek tárulnak a kiállítás látogatója elé.



Az interjúalanyok arról meséltek, hogyan éltek a vészkorszak előtt, illetve utána. Az érdeklődés középpontjában nem a holokauszt áll. A kiállítás lehetőséget kívánt adni a Közép- és Kelet-Európában élő idős zsidó embereknek arra, hogy megosszák velünk a 20. századot felölelő gazdag emlékeiket – a mindennapi élet apró vidámságaitól a nagy tragédiáig. Nekünk pedig arra, hogy megértsük életük apró és nagy változásait.


Ma, 71 évvel a vészkorszak után, hiszem, hogy szerepe van ennek a kiállításnak. Szerepe van diákjaink szemléletének formálásában, a lelkiismeret éberen tartásában, a történelem mélyebb és árnyaltabb megismerésében.”- mondta Baranyi Tibor, az iskola igazgatója, a kiállítást megnyitó beszédében.

A kiállítást megtekintve lehetőséget kapunk, hogy közelebb kerüljön hozzánk a 20. század történelmének ezt a fontos és eddig nehezen megközelíthető szelete.

Nánási László

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására