Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Szeptember 25. 15:10, szerda | Helyi

Történelmet írtak a közgázosok

Történelmet írtak a közgázosok

Nemzetközi vetélkedő közgázos szemmel

A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola öt napig tartó történelemversenyen mérette meg magát. Ez 2009 óta minden évben megrendezésre kerül a magyar és lengyel tanulók részére, de az idei rendhagyó volt. Nem csak két nemzet tanulói vetélkedtek egymással, hanem horvát nyelvű diákok is részt vehettek a versenyen.

A versenyre való bejutás idén meghívásos alapon történt, és a korábbi eredményeket nézve a szervezők (Veszprém Megye Önkormányzata) bizalmat szavaztak a Közgáznak. Osztálytársunkkal, Progli Lászlóval és felkészítő tanárunkkal, Kovács Zoltánnal vettünk részt a nemzetközi megmérettetésen. A tanár úrtól nagyon sok bíztatást kaptunk, mind a tudást, mind az önbizalmat illetően. Az egész mezőny a zánkai Új Nemzedék Központban volt elhelyezve, ezáltal lehetővé téve a közös programok megrendezését, amiben a helyi tanulók sokat segítettek. Az elmaradt hajókirándulás helyett rendezett sportfoglalkozás, a másnap tartott kézműves foglalkozás és a néptáncbemutató is bizonyára mindenkit maradandó élménnyel gazdagított.


A verseny témája az Osztrák-Magyar Monarchia I. világháborús szereplése volt. Az első fordulóra szerdán került sor, ahol egy 25 kérdésből álló feladatlapot kellett kitölteni, de nem csapatban, hanem személyenként. Ez a forduló döntötte el a csapatversenyt, illetve beleszámított az egyéni eredménybe is. A következő fordulóra, a szóbelire az írásbeli alapján 26 fő, köztük a 3 közgázos versenyző jutott tovább. A magyar, lengyel és horvát anyanyelvű zsűri előtt kellett az általunk kihúzott két kérdésre, rövid felkészülési idő után, válaszokat adni. A verseny eredményhirdetésére csütörtök délután, a zánkai középiskolában került sor. Az ünnepséget a horvát nagykövet is megtisztelte beszédével. Felkészítő tanárunknak, Kovács Zoltánnak hála, csapatunk történelmet írt ezen a versenyen. Az eddig megrendezett versenyeket is figyelembe véve a Közgáz csapata az első magyar csapat, amely diadalmaskodni tudott, és egyéniben is kiemelkedő eredményt ért el.



Azokat az élményeket, amelyeket ezalatt a pár nap alatt szereztünk, felejthetetlenek. Sajnáljuk, hogy a következő évre át kell adnunk a stafétát, de biztosak vagyunk benne, hogy jó eredménnyel végeznek a Közgáz tanulói, és továbbviszik az iskola jó hírnevét, ahogyan ezt mi is tettük.

Nagy Dóra, Sinka Cintia
13. b

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció