Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 26. 11:21, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

Törékeny csillogás

Törékeny csillogás

CAE Benedek Péter Rajzkörének előadása


Kézről kézre jártak az üvegtárgyak, fény felé tartva, kezünkkel simítva is megtapasztalhattuk a mesteri ügyességgel készült tárgyak szépségét és megtudtuk, hogyan marad feszültség évtizedekig a pohárban rejtve s reped az edény, mosogatás közben.


Turák Károly tápiószelei üvegműves volt a CAE Benedek Péter Rajzkörének vendége február 15-én a Gimnázium Rajztermében. Az ókortól a szecesszióig terjedt volna az előadásának témája, de a velencei üvegművészetnél lehorgonyoztunk. Nem bánjuk, mert láthattuk, hogy az üvegpasztát agyagmagra csavarva formálták edénnyé, ékszereket is készítettek Egyiptomban.


Az ókor végére a rómaiak feltalálták az „üvegpipát”, üvegfúvást és birodalmuk szinte minden tartományába telepítettek műhelyeket. A kora középkorban a bizánci, iszlám és Rajna-vidéki üvegművesek termékeiből választhatott Európa tehetősebbje. Majd az 1200-as évektől fokozatosan Velence (Murano) veszi a kezébe az iparművészeti ág irányítását, olyan remekműveket létrehozva, mint a híres Mátyás kehely, vagy a fonaldíszítéses csodák.

A színes képekkel illusztrált előadás folytatása márciusban várható.

Rónai Gábor
fotó: Kisfaludi István

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció