Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 28. 15:51, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Több magyar célpontja is volt a még aktív 'miniDuke' adathalász kibertámadásnak

Több magyar célpontja is volt a még aktív 'miniDuke' adathalász kibertámadásnak

Több magyar célpontja is volt a "miniDuke" adathalász kibertámadásnak - jelentette be Stefan Tanase, a Kaspersky Lab globális kutatási és elemző csapatának kelet-európai, közel-keleti és afrikai régióért felelős vezető biztonsági kutatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

Az informatikai biztonságtechnikai vállalat szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a "MiniDuke" elnevezésű adathalász program számos áldozata között van egy "neves magyarországi kutatóintézet" is. Azt is hozzátették: a program bonyolultsága és a kiválasztott célpontok miatt vélhető, hogy egy ország áll a kibertámadás mögött.
A csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Stefan Tanase elmondta, hogy a miniDuke támadásnak eddig 59 célpontja vált ismertté 23 országban. Miközben a Kaspersky szerdai közleménye még "egy magyar célpontot" említett, a csütörtöki tájékoztatón már "több magyar célpontról" esett szó.
Stefan Tanase az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a megtámadott magyar intézmények kilétét nem fedheti fel ugyan, de a kártevő felfedezése egy "emberjogi civil szervezethez" fűződik. Az a hamis PDF dokumentum, amit a kártevő a sikeres telepítés után a felhasználónak megnyit, az ASEM ázsiai-európai emberjogi szeminárium témakörével foglalkozik. Egy másik, hasonlóan hamis dokumentum Ukrajna külpolitikája és NATO-tagsága akciótervének kérdéseit taglalja. A dokumentumok témaköréből a megtámadott intézmények profiljára lehet következtetni.
A szakember felhívta a figyelmet, hogy a miniDuke mögött álló támadók valószínűleg jelenleg is aktívak, továbbra is veszélyt jelentenek. A Kaspersky szakemberei utoljára február 25-én észleltek aktivitást részükről.
Egy-egy veszélyforrás nyilvánosságra kerülése után azonban a szerzők rendszerint nekiállnak eltakarítani minden követhető nyomot és ezzel együtt magát az infrastruktúrát is felszámolják. Ez valószínűleg a miniDuke forrása esetében is hamarosan megtörténík.
Stefan Tanase elmondta, hogy a kártevő eltávolításához és semlegesítéséhez szükséges eszköz már rendelkezésre áll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során