Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Május 17. 12:51, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - Fotó: MTI

Több folyónkon is árhullám vonul le

Több folyónkon is árhullám vonul le

Több magyarországi folyószakaszon árhullám vonul le - olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

Mint kifejtették: egy magassági hidegörvény és egy sekély ciklon révén az elmúlt öt nap során az ország legnagyobb részén jelentősebb csapadék hullott. A szerda reggel 8 óráig lehullott csapadék mennyisége a nyugati határnál helyenként meghaladta a 60, a délkeleti határ mentén megközelítette az 50 millimétert. Szerdán a délutáni órákban a Rába vízgyűjtőjén újabb záporok, zivatarok alakultak ki a vízgyűjtőkön, ezekből területi átlagban 5 milliméter csapadék hullott, de lokálisan, különösen a Répce és a Gyöngyös vízgyűjtőjére 25-35 milliméter is leesett.

Csütörtökön a ciklon már északabbra helyeződik, de hatása még érezhető lesz. A jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban a Rába vízgyűjtőjén ismét kialakulhat egy-egy futó zápor, zivatar. Területi átlagban nem várhatóak nagy mennyiségek, de lokálisan bárhol leeshet nagyobb csapadékmennyiség is.

Az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően egy kisebb árhullám indult el a Dunán, amely a hazai szakaszon a fokozati szintektől jóval elmaradó - alacsony mederteltség melletti - tetőző értékekkel vonul le. A Tiszán is várható kismértékű - egy méteres körüli - vízszintemelkedés, azonban továbbra - ahogy a Duna esetében is - alacsony mederteltségekre számítanak.

A Rábán és a Murán jelenleg összesen 57 kilométer hosszban van árvízvédelmi készültség, valamennyi szakaszon első fokú.

A Rába Rumnál még lassan árad, Sárvárnál is folyamatos áradás tapasztalható. A jelenlegi előrejelzés szerint a Rába alsóbb szakaszán, a sárvári szelvényben jelentősen fokozat alatti vízállással fog tetőzni szombat reggel.

A Murán levonuló árhullám miatt Zala megyében rendeltek el készültséget. A Mura Muraszerdahelynél szerdán egész nap gyengén áradt, csütörtök reggel már tetőzés közeli állapotban volt a folyó, néhány órán belül elindulhat a lassú apadás. A jelenlegi előrejelzés szerint viszont a Mura letenyei szakaszán másodfokot meghaladó vízállásra számítanak, a lassúbb levonulás miatt a tetőzés később várható - olvasható az OVF tájékoztatójában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni