Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Február 02. 17:31, szombat | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Tizenkét év után kártérítést kapott az Adria-tengeri Kornat-szigeten kitört tűz egyetlen túlélője

Tizenkét év után kártérítést kapott az Adria-tengeri Kornat-szigeten kitört tűz egyetlen túlélője

A zágrábi körzeti bíróság első fokú ítélete szerint a horvát államnak és Sibenik városának 1,75 millió kuna (75,5 millió forint) kártérítést kell fizetnie Frane Lucic volt tűzoltónak.

- közölte a helyi sajtó pénteken. A volt tűzoltó a történtek után tizenkét évvel nyerte meg az általa indított pert, amelyben tizenkét másik tűzoltó életét vesztette, közülük a legfiatalabb 17 éves volt. A Kornatra küldött tűzoltók akkor kerültek bajba, amikor hirtelen megfordult a lángok terjedésének iránya. Lucic bár túlélte a tragédiát, maradandó sérüléseket szenvedett. A teste teljesen megégett, és a mai napig ellátásra szorul.

Az eset számos vitát váltott ki Horvátországban. Egyesek azzal vádolták a tűzoltóságot, hogy rossz döntést hozott, amikor a 13 tűzoltót helikopterrel a szigetre küldte, hogy állami területen bozóttüzet oltson. A sajtó korábban arról cikkezett, hogy a fiatal és tapasztalatlan tűzoltóknak a felszerelése sem volt megfelelő.

Az esetet vizsgáló bíróság azonban senkit nem vont felelősségre a történtekért.

Szakemberek szerint a tragédiát egyfajta természeti jelenést okozta, egy úgynevezett eruptív (kirontó) tűz, amely a nem homogén égési gázkeverék robbanása során jött létre. A növényzet elégéséből keletkezett gázok felgyűltek a Sipnat öböl felett, majd a tűz és az erős szél hatására ez a gáztömeg hírtelen kigyulladt, 1200 Celsius-fokon égett, valamint másodpercenként 40 méteres sebességgel kirobbant. Lucic úgy élhette túl, hogy egyedül neki volt tűzoltó sisakja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.