Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Július 06. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tizenegy helyen építenek, erősítenek gátakat a Közép-Tisza vidékén

Tizenegy helyen építenek, erősítenek gátakat a Közép-Tisza vidékén

Négy vízfolyás mentén, tizenegy helyszínen zajlik az árvízvédelmi töltések építése, megerősítése, valamint az elmúlt években meggyengült gátszakaszok helyreállítása a Közép-Tisza vidékén - közölte Lovas Attila, a területi vízügyi igazgatóság vezetője az MTI-vel.

Az európai uniós és állami forrásoknak köszönhetően több mint 20 kilométernyi árvízvédelmi fővédvonalszakasz újul meg az ár- és belvíz pusztításának a leginkább kitett térségben - tájékoztatott.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) saját beruházásaként valósul meg a szolnoki árvízvédelmi fejlesztés, amelynek során 2,4 milliárd forintos költséggel összesen 6 kilométer hosszú védvonalat erősítenek meg a Tisza jobb partján. A munkálatok részeként a megyeszékhely belvárosában új, a korábbinál magasabb és masszívabb támfal épült, ezzel együtt megújult a folyóparti sétány.

Ugyancsak a Kötivizig a projektgazdája annak a 3,3 milliárd forintos töltésrekonstrukciónak, amely a Hármas-Körös torkolat közeli két szakaszán, együttesen 10 kilométer hosszban valósul meg.

Előbbinél a kivitelezés befejezés előtt áll, míg az utóbbi készültsége 80 százalékos, átadása ősszel várható.

A szakember elmondta: ezen kívül az Országos Vízügyi Főigazgatóság sikeres pályázata révén Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Tisza, a Zagyva és a Hortobágy-Berettyó mentén 8 helyszínen, megközelítően 2,8 milliárd forint értékben végeznek olyan munkálatokat, amelyek az állami árvízvédelmi művek állékonyságának, azaz védképességének helyreállítását szolgálják.

Szolnoknál, valamint Tiszakürtnél a legveszélyesebb árvízi jelenség, a buzgár okozta károkat küszöbölik ki végleg résfal építésével, illetve szádfal leverésével. Szintén e bevált technológiák alkalmazásával erősítik meg a Hortobágy-Berettyó védművét két szakaszon, Karcag és Mezőtúr közelében. A Tiszán Szolnok és Szajol között, valamint Fegyverneknél, a Zagyván pedig Zagyvarékas térségében zajlanak hasonló műszaki beavatkozások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk