Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Június 25. 13:00, péntek | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Tízből hat töltő megrázhat

Tízből hat töltő megrázhat

Minden háztartásban megtalálhatók a mobiltelefonok, okoseszközök, notebookok használatához nélkülözhetetlen akkumulátortöltők.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) termékbiztonsági laborvizsgálatán húszból tizenkettőt áramütés-veszélyesnek ítéltek meg a szakemberek. A súlyos kockázatot hordozó árucikkeket a vásárlóktól is visszahívják -közölte a tárca pénteken.

Ha másból nem is, mobiltelefonból a családok többségénél akad legalább egy, ezért ma már szinte mindannyian használunk akkumulátortöltőket. Ezek folyamatos igénybevételnek vannak kitéve, vezetékük könnyen megsérülhet, ha meghibásodnak, pótlásukról gondoskodni kell. A hordozható eszközökhöz az otthoni mellett kényelmesebb, célszerűbb lehet egy másikat például a munkahelyen vagy kollégiumban tartani. Az élénk keresletnek megfelelően a piacon széles kínálatban kaphatók olcsó tömegáruk is - hívja fel a figyelmet az ITM közleménye.

Az univerzális akkumulátortöltőkkel a 230 voltos hálózati feszültséggel működő konnektorokból tölthetők fel az 5 voltos törpefeszültséggel működő eszközök. E tápegységeknél fokozott figyelmet kell fordítani a táphálózati és törpefeszültségű részek megfelelő elválasztására, távolságára. Áramütés veszélyével fenyegethet az is, ha a szigetelés villamos szilárdsága, folytonossága elégtelen.

Az ITM akkreditált műszaki laboratóriumának vizsgálatai szerint a mintavételezett termékek 60 százaléka, húszból egy tucat töltő nem tett eleget a követelményeknek. Az ellenőrzés a műszaki áruházban, szaküzletben kapható árucikkek közül is kiszűrt kockázatosat. Érdemes tehát nagyon körültekintően válogatni, önmagában a vásárlás helyszíne sem garantálja, hogy a töltő biztonságosan használható - figyelmeztet az ITM, hozzátéve: lehetőség szerint ismert, neves gyártótól származó, akár a töltendő eszközzel azonos márkájú terméket válasszunk. Az ellenőrzés eredményeit összegző táblázat a Fogyasztóvédelmi Portálon érhető el.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a közlemény szerint elmondta: "A hatóság haladéktalanul elrendelte a nem biztonságos termékek kivonását a forgalomból. A súlyos kockázatú árucikkeket a kereskedőknek vissza kell hívniuk a vásárlóktól. A veszélyes termékek uniós riasztási rendszerébe tavaly a harmadik legtöbb, 10 százaléknyi bejelentés elektromos eszközök és kiegészítőik kapcsán érkezett be. Ritkaságszámba megy Európában, hogy egy tagállami minisztérium saját akkreditált műszaki laborral rendelkezzen. Részben ennek köszönhető, hogy a magyar fogyasztóvédelem munkatársai számos rázós fényfüzért, lámpát, hajszárítót csípnek el, gyakran már a vámhatáron."

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egész évben országos ellenőrzésekkel, célzott vizsgálatokkal védi a magyar családokat, a jogkövető vállalkozásokat - áll a tárca közleményében.

Címkék: megráz, töltő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.