Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Április 20. 10:14, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: infoCegléd

Tiszta, rendes porta lesz a segély feltétele

Tiszta, rendes porta lesz a segély feltétele

ülésezett a képviselő-testület.

Továbbra is ingyenes marad a bölcsődei gondozás, Rimóczi Gábor lesz a Táncsics iskola igazgatója, emelkedik a szippantás díja, és tiszta, rendes lakókörnyezet lesz a feltétele a szociális segélyeknek – többek között ezekről döntött Cegléd képviselő-testülete az áprilisi ülésén.

Tiszta és rendezett lakókörnyezethez kötik Cegléden is számos segély folyósítását – döntött a képviselő-testület az április 19-i ülésén. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a segélykérelem benyújtása után tíz napon belül a hivatal szakemberei egy látogatás során megvizsgálják, hogy a kérelmező lakókörnyezete, házának, udvarának, és a ház előtti járdának a rendezettsége megfelel-e a jogszabályban foglaltaknak, vagyis például nem lepi-e el a lom, a gyom és a rágcsálók a házat, vagy van-e rendeltetésszerűen használható illemhely.

Ha az ellenőrzés során valamit nem találnak rendben, felhívják rá a kérelmező figyelmét, aki öt napot kap a probléma megoldására. Amennyiben a feltételeknek ez után sem tesz eleget, nem kaphat segélyt, pontosabban az aktív korúak ellátására elveszíti a jogosultságát, a foglalkoztatást helyettesítő támogatása megszűnik, illetve a rendszeres szociális segély folyósítását egy hónapra felfüggesztik. Farkas Ágnes szakmai előterjesztő elmondta: a rendeletmódosítás célja nem a segély megvonása, sokkal inkább egy nevelő hatást szeretnének elérni, vagyis a hivatal szakemberei mindenben segítenek, hogy végül ne kelljen büntetést alkalmazni.

Földi Áron (LMP) a rendeletmódosítás vitájában elmondta, hogy ez a jogszabály csak a szegényeket sújtja, és különbözteti meg hátrányosan, ezért nem támogatja az előterjesztést. Takáts László (Fidesz) válaszában közölte, hogy ez nem politikai kérdés, az együttélés szabályait mindenkinek be kell tartani, a lakókörnyezet rendben tartása pedig mindenkitől elvárható.

A képviselő-testület számos beszámolót is elfogadott, többek közt a város I. negyedéves pénzügyi helyzetéről szólót. Ebből kiderült, hogy a vállalt kötelezettségeit jól teljesítette a város, és bár a tartozásállomány nőtt. de ez kezelhető. A testület elfogadta a 2011. évi gazdálkodásról szóló beszámolót is

Nagy Tamás a vitában kifejtette, hogy a város pénzügyi mutatói egyre romlanak, a beruházások értéke tavaly a töredéke volt csak a 2006-os értéknek, a város tartozása mégis több mint duplájára nőtt. Takáts László elmondta: az összehasonlítás figyelmen kívül hagy számos fontos elemet, legelsősorban a svájci frank árfolyamának ugrásszerű emelkedését.

Továbbra is ingyenes marad a bölcsődei gondozás – döntött a testület. Habár az országos jogszabály lehetőséget adna rá, és számos önkormányzatnál már meg is történt, Cegléden nem vezetik be ebben az évben a térítési díjat.

A Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár átszervezésére készül a város, ezzel kapcsolatban jogszabály szerint ki kell kérni a NEFMI miniszterének véleményét. A városvezetés ennek a szakvéleménynek az ismeretében dönt az átszervezésről legkésőbb a június 21-i testületi ülésen.

A képviselők jóváhagyták a Toldy Ferenc Kórház tőkeemelését eszközátadás formájában.

Az idei Kossuth Toborzó ünnepély költségeinek egy jelentős részét pályázatból kívánja fedezni az önkormányzat – ennek benyújtásáról is döntöttek.

A vonatkozó törvényhez, és a tényleges költségekhez igazodva emelkedik a szippantás díja, az eddigi nettó 981 forint helyett nettó 1472 forintot kell fizetni egy köbméterért július 1-től. Az önkormányzat ezzel kapcsolatban tájékoztatni és ösztönözni szeretné a lakosságot, hogy ahol lehetőség van rá, ott csatlakozzanak a városi csatornahálózathoz. Ez nemcsak környezetvédelmi szempontból (tehát mindannyiunk egészsége miatt) fontos, hanem a talajterhelési díj és a szippantási díj emelésének nyomán már anyagilag is előnyösebb döntés.

A testület végül döntött arról, hogy a Táncsics Mihály Általános Iskola és Óvoda igazgatójának Rimóczi Gábort nevezi ki, a megbízás egy évre szól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el