Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Június 13. 18:00, péntek | Helyi
Forrás: InfoCegléd

Tiszavirág életű tiszavirágzás

Tiszavirág életű tiszavirágzás

Európa legnagyobb kérészféléjének násztánca ejti ámulatba a napokban Tisza parton járókat.

A tiszavirágzásnak nevezett jelenség amellett, hogy lenyűgöző látványt nyújt, és egyedülálló természeti jelenség, ökológiai jelentősége sem elhanyagolható. Az ilyenkor kirajzott egyedek halak, madarak, békák táplálékául szolgálnak.

A kifejlett tiszavirág (latin nevén Palinegenia longicauda) fehér farksertéivel együtt a 12 cm-es hosszúságot is elérheti. A nőstények általában 7-8ezer petét raknak le a víz felszínére. A kirajzásuk előtt hosszasan készülődő izgatott peték a vízfenékbe ágyazódva három évig készülnek röpke násztáncukra. A még ki nem fejlett kérészek víz alatti egyedfejlődésük során kb. 20 alkalommal vedlenek kirajzásuk előtt.

Az utolsó lárvastádium után szubimágókká váló hím egyedek a partra repülve egy utolsó vedlést követően kezdik meg a mindösszesen néhány óráig tartó imágó-életüket. A nőstények valamivel később jelennek meg, viszont ők egyből imágóvá alakulnak. Az imágóvá érett kérészek ezután már semmi mással nem törődnek csak a párzás tölti be rövid életük óráit.
Az évente csak egy alakalommal tapasztalható rajzás és nász rendkívül látványos, hiszen a petékből kikelő lárvák a Tiszának és mellékfolyóinak egy-egy adott szakaszán, szinte ugyanazon nap ugyanazon órájában bújnak elő a százezres példányszámú telepeket rejtő meredek, leszakadt agyagpartok üregeiből.

A nászrepülés során a hímek a levegőben párosodnak a nőstényekkel, majd rövid időn belül elpusztulnak. A tömeges rajzás a Tiszán rendszerint 3-4 napig, legfeljebb egy hétig tart. Először mindig a folyó déli részén kezdenek repülni a kérészek, ezt követően észak felé halad a jelenség. Az igazi fővirágzás idején, surrogó hang kíséretében, késő délutántól alkonyatig, szinte felhőt alkotva keresik párjukat a különleges rovarok a Tisza felett.

A kérészek egykor Európa számos területén elterjedt faj volt, de a 20. század első felében tömegesen tűntek el, mára már csak a Tiszán figyelhető meg tömeges jelenlétük, és megindító násztáncuk.
Vigyázzunk hát ezekre a rövid életű, de annál értékesebb, csodálatos rovarokra, hogy még sokáig gyönyörködhessünk szép tisza-parti szerelmükben!

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció