Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 03. 07:09, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Tiltakoztak a bin Ladenről szóló film forgatása ellen

Tiltakoztak a bin Ladenről szóló film forgatása ellen

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet néhai vezetője, Oszama bin Laden utáni hajtóvadászatról szóló amerikai film forgatása ellen tüntettek hindu szélsőségesek pénteken Indiában.

A 2001. szeptember 11-i merényletek szellemi atyjával tavaly májusban pakisztáni területen végeztek amerikai kommandósok. Kathryn Bigelow Oscar-díjas amerikai filmrendező forgatócsoportja azonban nem tudott a helyszínen felvételeket készíteni, mivel Iszlámábád megtagadta az engedélyt, így a pakisztáni jeleneteket Indiában forgatják.

Az amerikaiak Csandígarh várost szemelték ki arra, hogy a lahori jeleneteket felvegyék. Az észak-indiai városban megjelentek az urdu feliratok, a lahori rendszámok és a hagyományos muszlim öltözetek. A szélsőséges hinduknak azonban soknak bizonyult, hogy Indiával helyettesítik az ősellenségnek számító Pakisztánt.

„Pakisztánt csináltak Csandígarhból” – panaszolta egyikük. „Határozottan ellenezzük ezt, és nem engedjük nekik, hogy pakisztáni zászlókat tűzzenek ki ide, vagy hogy forgassanak.” Többen leálltak vitatkozni a stábbal, a rendőrök pedig megpróbáltak rendet teremteni. A tiltakozók szerint a kormánynak meg kellett volna tagadnia az engedélyt az idén megjelenő film forgatására.

A hindu többségű India és a muszlim Pakisztán három nagyobb háborút vívott egymással, miután 1947-ben függetlenedtek Nagy-Britanniától. Mindkét ország rendelkezik atomfegyverrel, és viszonyukat továbbra is távolságtartás jellemzi.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.