Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Június 23. 10:59, péntek | Helyi önkormányzati

Tanácskozott a testület

Tanácskozott a testület

Két mozgatható vadkamerával bővül a város kamerarendszere, több dűlő is bekerül a hulladékelszállításba, felújítják a Hubertusz parkban található lábtenisz pályát és zöldhulladék gyűjtőpontok alakulnak. Az autisták nevelésére a régi katolikus óvoda épületét adja a város, a Sportmúzeum elhelyezésére pedig a volt Cedent épülete lett kijelölve. A nyári szünet előtti utolsó rendes ülését tartotta Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete.

(Fotó: Szokolai Attila)

Lakossági félórával vette kezdetét a mai Képviselő-testületi ülés. Ezúttal egy hozzászóló volt, aki a Budai út sebességkorlátozását javasolta, a mostani 90 km/h helyett egy esetleges 60 km/h sebességhatárt vetve fel. Elmondása szerint sok a bekötő út a Budai úton, melynek forgalmát megnövelte a nemrég elkészült 4-es autóút lehajtóága is és ez a megnövekedett forgalom különösen a reggeli és éjszakai órákban veszélyes. Javasolta a Cegléd várostábla kintebb, a Ceglédi Termálfürdőhöz történő kihelyezését. Válaszul elhangzott: a sebességkorlátozás és a tábla kihelyezésének lehetősége is az állami közútkezelőnél van, de kérni fogják a rendőrséget, hogy fokozottan mérjenek az említett területen, hiszen a sebesség betartása mellett a mérések gyakorisága is fontos.

Egy perces néma csenddel emlékeztek meg a jelenlevők a nemrég elhunyt Kővári Pál Gubody-díjas vállalkozóról.

Elfogadták a képviselők a BÁCSVÍZ Zrt., valamint a DTKH Nonprofit Kft. tavalyi mérlegbeszámolóját.

Világításkorszerűsítést előkészítő projekt megvalósítására tett javaslatot előterjesztésében Dr. Csáky András polgármester. A projekt keretében a jelenlegi rendszer felmérése történne meg, továbbá a javasolt energiahatékony és egyéb kényelmi funkciókat realizáló új közvilágítási rendszer tervének elkészítése, illetve a tervezett projekt megtérülésének kalkulációja is. A projekt költsége 12 millió forint + ÁFA. A kormánypárti frakció véleményezte az anyagot és elkésettnek tartja a ciklus utolsó évében egy ilyen terv készítését. A polgármester válaszában elmondta: a célja az előterjesztésnek az volt, hogy felmérjék a város közvilágítási rendszerét. Ez a felmérés a későbbi, remények szerinti uniós pályázatokra lenne jó, azaz lehetőséget adna arra, hogy az ehhez kapcsolódó forrásokat lehívja a későbbiekben a város. Az előterjesztés végül nem kapta meg a szükséges többséget.

Elfogadta együttműködési szándékkal a testület az Ifjúsági Cselekvési Tervet a 2023-2024-es időintervallumra vonatkozóan. (A cselekvési terv hamarosan elérhető lesz honlapunkon.)

Két és fél millió forinttal támogatja az önkormányzat a "Cegléd Város építészeti értékeinek megóvása 2023" című pályázati kiírásra beérkezett, Rákóczi út 11. számú, "Belváros-városmag" elnevezésű területen álló lakóépület felújítását. Emellett döntöttek a képviselők arról is, hogy ismételten kiírják a szóban forgó pályázatot, melynek beadási határideje 2023. augusztus 10. 12 óra.

Két mozgatható vadkamerával bővül a város kamerarendszere, melyek kihelyezéséről döntött a testület. Az illegális hulladék lerakás, valamint más jogsértések megelőzése és felderítése érdekében merült fel az igény vadkamerák kihelyezésére a város külterületi részeinek vonatkozásában. A mostani rendeletmódosítás értelmében a jövőben az Örkényi út - Jáger út-, az Ugyer VII. dűlő - Erdős dűlő-, valamint az Ugyer XXII. dűlő - Örkényi út kereszteződésében (buszforduló); és a Szűcs dűlő 0368/21 hrsz-ú ingatlan környezetében kerülnek kihelyezésre vadkamerák. A város közterületi térfigyelő rendszere emellett 63 fix telepítésű térfigyelő kamerát tartalmaz.

Négyszáz ezer forinttal támogatja a város Huszár Bíborka kishuszár vágtára történő felkészülését. A 13 éves Huszár Bíborka ceglédi lakosú lovas Cegléd városát kívánja képviselni, ezáltal is öregbítve a város hírnevét.

Közel 7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a testület a Ceglédi Sportcsarnok Kft-nek a Zsengellér Gyula Sportcentrum belső úthálózatának fejlesztésére. A fejlesztés a teniszpályák mellett kőzúzalékos közlekedő út, és a tároló területekhez vezető szervízút kialakítását tartalmazza.

Módosult a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet is. A módosítást az indokolta, hogy a város kezdeményezte 9 dűlő és egy út bevonását a hulladékelszállításba. Ezek: a Pesti-, a Seres-, a Nagy Pál-, a Laszip-, az Értem-, az Értemen belül-, az Értemen kívül-, az Értem melletti és a Kormuth dűlők, valamint a Vett út. A közszolgáltató a megjelölt területeket a heti egyszeri zsákos gyűjtésbe javasolja bevonni, így az érintett területen élők is igénybe tudják venni a hulladék elszállítási közszolgáltatást, hasonlóan a város más településrészein élőkhöz.

Elrendelte a testület a költségvetéshez rendelt prioritási listában szereplő, azon belül is az utak felújítását célzó listában több utca aszfaltozását, útalap építését és járdaszakasz javítását. (A prioritási listát részletesen tartalmazó előterjesztést honlapunkon, a Közérdekű részen találja.)

A Csengettyűs utca felújítása is napirenden volt. A polgármester arra tett javaslatot, hogy az utca felújítását soron- és a prioritási listán kívül kezeljék, útburkolatának felújítását és csapadékvízelvezetésének rendezését mihamarabb elvégezzék. Dr. Ferenczi Norbert képviselői indítványának megfelelően arról döntöttek a képviselők, hogy amennyiben az idei évben az utca felújításának kivitelezése nem valósul meg, úgy azt a 2024-es évben kívánja a testület megvalósítani. Emellett kötelezettséget vállal arra, hogy az utca felújításának költségét a jövő évi költségvetésébe külön soron betervezi, amennyiben az idén nem valósulna meg. Ahogyan az indítványban olvasható: ez biztosítaná a prioritási lista állandóságát, valamint azt is, hogy a beruházás az idei költségvetési évet nem terhelve, de még ebben a ciklusban megvalósulhasson. Ez utóbbi javaslat szerezte meg a szükséges többséget.

Pályázatot nyújt be konzorciumi formában, együttműködésben a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért közzétett pályázati felhívásra közös vízgazdálkodási koncepció készítésére a város. A konzorcium vezetője Albertirsa Város Önkormányzata.

Teljes mértékben felújítja a város a Hubertusz parkban található lábtenisz pályát, melynek költsége körülbelül két és fél millió forint. A beruházás tartalmazza a burkolat, a felfestés, a hálótartó és háló felújítását is.

A Czigle frakció azt javasolta, hogy a Széchenyi úti sorház előtti területet - ahol Várkonyi István szobra található - nevezzék el Várkonyi István sétánnyá. Az ülésen elhangzott: jogszabályi akadálya van az elnevezésnek, mivel az érintett szakasz nem minősül közterületnek. Úgy döntöttek végül, hogy kérik annak vizsgálatát, hogy a terület átminősítésével ez lehetséges-e. Emellett vizsgálják meg a jogi státuszát is a szobornak.

Szintén a Czigle frakció javaslata alapján döntöttek két zöldhulladék gyűjtő pont kialakításáról a DTKH Külső-Kátai út mellett található szelektív válogató, illetve a DTKH Mizsei úti telephelyének területén. A napirendi ponttal kapcsolatban a DTKH arról tájékoztatta a testületet, hogy várhatóan a jövő évben a Ceglédi Hulladéklerakó területén egy komposztáló üzem fog megvalósulni, ezáltal a lakosságnak a többlet zöldhulladék elhelyezésére is lehetősége nyílik.

A Ceglédi Tankerületi Központ vagyonkezelésébe adja a város a Körösi út 6-8. szám alatt található ingatlant (régi katolikus óvoda épülete). A következő tanévben új autista osztályok, illetve óvodai csoportok kialakítása szükséges, mivel a bővülő igényeknek megfelelő ellátást már nem tudja biztosítani a Losontzi Iskola. Ez indokolja egy új telephely létrehozását. A Hegedűs Ágota alpolgármester és Dr. Ferenczi Norbert frakcióvezető által jegyzett önálló képviselői indítvány arról is dönt, hogy elrendelik az ingatlan gázkazánjainak cseréjét, melyhez az általános tartalék terhére legfeljebb bruttó 6 millió forint forrást biztosítanak.

Kijelölte a testület a Városi Sporttörténeti Gyűjtemény elhelyezésére a Szabadság tér 2. (volt Cedent épülete) alatti ingatlant. A gyűjteményt kezelő Magyar László az ülésen elmondta: a 32 éves működés alatt annyira megszaporodtak a kiállított tárgyak és eszközök, hogy indokolttá teszik az áthelyezést; emellett a jelenlegi, Gubody utcai ingatlan állapota is ezt indokolja.

Működési támogatást nyújt a város 2023. augusztus 1-jétől 2024. július 31-ig terjedő 12 hónap időtartamra - önként vállalt feladatként - a területi ellátási kötelezettséggel feladat-ellátási szerződés keretei között egészségügyi alapellátási szolgáltatást nyújtó, nem önkormányzati tulajdonban lévő orvosi rendelőben működő szolgáltatók részére. Az összeg alapellátási körzetenként 100.000. Ft/hó.

Jóváhagyták a képviselők az Óbudai Egyetem és az önkormányzat között megkötendő Együttműködési Megállapodás szövegét. A testület idén tavasszal adta elvi támogatását ahhoz, hogy az Óbudai Egyetem a Ceglédi Szakképzési Centrum vagyonkezelésében és Cegléd Város Önkormányzata tulajdonában lévő Kossuth Ferenc u. 32. szám alatti ingatlanban - levelező alapszakok vonatkozásában - felsőfokú képzéseket indítson.

Arról is döntés született, hogy a Malomtó szélen létesülő futókörhöz ivókutat létesítenek. Emellett döntöttek a futókör megvilágításának megtervezéséről is.

A Képviselő-testület döntéseiről bővebben a cegled.asp.lgov.hu oldalon tájékozódhat.

Fotók: Szokolai Attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.