Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 09. 07:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Támogatással újulnak meg a magyar szőlőbirtokok

Támogatással újulnak meg a magyar szőlőbirtokok

Idén egymilliárd forinttal több jut a szőlőültetvények szerkezet átalakítására.

Borászok szerint a heteken belül megjelenő pályázat segítségével a jövőben újabb fajtákat lehet telepíteni, és meg lehetne állítani a szőlőterületek csökkenését - tudatta a Kossut Rádió. Idén kisebb területekre és nagyobb összegre is lehet pályázni.

Borászok szerint a heteken belül megjelenő pályázat segítségével a jövőben újabb fajtákat lehet telepíteni, és meg lehetne állítani a szőlőterületek csökkenését. A pécsi Bakó Attila szerint egyre többen élnek majd a lehetőséggel, mert a biztosított összeg jelentős támogatást jelent ahhoz, hogy megújuljanak az országban a szőlőterületek.

Nagyon nagy előny, hogy a pályázati támogatás már kisebb területekre is igénybe vehető. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára a közrádiónak elmondta, ma már 0,2 hektáros ültetvény létrehozásával is be lehet kapcsolódni a szerkezetátalakítási programba. Annak ellenére, hogy a pályázás bizonyos adminisztratív terhekkel jár, sok a jelentkező, hiszen 2004 óta összesen 11 153 hektárt sikerült a program keretében helyreállítani.

Bakó Attila szerint a telepítésekkor a piacon a most keresett fajták lesznek előnyben, a pécsi borászok a hungarikumokból és illatos szőlőfajtákból fognak válogatni. A gazdálkodó elmondta, az illatos fajták mellett szól, hogy az idei szüret elején olyan óriási kereslet volt ezek iránt, amit a helyi borászok nem tudtak kielégíteni.

A pályázat már korábban jó eredményeket érhetett volna el, ha a kivágási támogatás nem lett volna épp úgy elérhető. Most talán esély nyílik arra, hogy megállítsák a hazai szőlőterületek folyamatos csökkenését, mert ma már annyi szőlő sem terem Magyarországon, ami a hazai igényeket kielégítené. – véli Horváth Csaba.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: szőlő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.