Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Január 13. 20:22, szerda | Helyi sport

Szondy István 90.

Szondy István 90.

Szondy Istvánt köszöntötték születésnapja alkalmából a Ceglédi Sportmúzeumban

Szondy István öttusázó olimpiai bajnokot köszöntötték 90. születésnapja alkalmából a Ceglédi Sportmúzeumban.

Szondy István öttusázó olimpiai bajnok Cegléden, úszóként és vízilabdázóként kezdte, majd a fôvárosban öttusázóként és vívóként folytatta pályafutását, de lovasként is versenyzett. Azon kevés magyar sportolók egyike, aki két sportág képviselôjeként szerepelt olimpiai játékokon. Már Londonban is rajthoz állt, Helsinkiben tagja volt az elsô alkalommal olimpiai bajnokságot nyert magyar öttusa válogatottnak, az egyéniben pedig bronzérmes lett. Négy évvel késôbb a Melbourne helyett Stockholmban rendezett lovasversenyen vett részt. Vb-szereplésének mérlege két arany-, egy-egy ezüst- és bronzérem.

A szabadságharc bukása után Németországba távozott. Elôbb pincérként dolgozott, majd testnevelô tanári és vívóedzôi diplomáját hasznosítva tevékenykedett. Hosszú éveken át tanított Frankfurtban, a híres Goethe egyetemen, s a vívó szakosztály vezető edzője volt. A nyugatnémet öttusa válogatottat is segítette értékes tanácsaival.

A vígkedélyű, bohém sportember szülôvárosának, Berettyóújfalu és Cegléd várososának díszpolgára. Nyugdíjba vonulása után mind sűrűbben járt itthon, s 2000-ben végleg hazatelepült. Egy éven át felesége betegsége idején Cegléd közelében, Csemőn lakott, de 2010 őszén visszaköltözött a fővárosba. A Hélia uszoda gyakori látogatója és állandó résztvevője az Olimpiai Bajnokok Klubja eseményeinek.

mob.hu
fotó: Kisfaludi István

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:02, kedd | Helyi sport

Bajnoki elődöntős a Ceglédi KE

2024. Április 16. 11:46, kedd | Helyi sport

Döntetlen a Tata ellen

2024. Április 02. 16:50, kedd | Helyi sport

Győzelem a playout-ban

2024. Március 18. 11:29, hétfő | Helyi sport

Két verseny, két bronzérem