Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. December 14. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szívbetegséget jelezhet előre az ájulás

Szívbetegséget jelezhet előre az ájulás

Annak, aki gyakran elveszti rövidebb időre az eszméletét, érdemes alaposabb orvosi kivizsgálást végeztetnie, mert az ájulás akár a szívbetegség első jele is lehet. Ilyenkor azonban az orvosoknak is nehéz megmondania és kiderítenie, hogy mi okozta az ájulást. Dán kutatók most annak jártak utána, mi történik évekkel később azokkal, akik valaha elájultak - írja a Health Day.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak, akik valaha ájulással kórházba kerültek, 74 százalékkal nagyobb volt az esélyük szívinfarktus vagy stroke kialakulására, mint az átlagnak - és ötször nagyobb arra, hogy pacemaker beültetésére legyen szükségük.

Az ájulás hirtelen vérnyomáseséssel párosul, így a véráramlás is csökken az agyban. A tanulmány szerint egészséges emberek számára az ájulás az első jele lehet a súlyosabb szív-és érrendszeri betegségeknek.

Ugyanakkor a szerzők azt is megjegyzik, hogy az eszméletvesztés nem minden esetben jelez előre súlyos problémát. Különösen a fiatal nőknél gyakran fodulhat elő ájulás, félelem - vagy erős fájdalomérzet , huzamosabb fizikai vagy lelki megterhelés miatt.

A tanulmány tehát azt sugallja, hogy bár az ájulás önmagában nem jelen semmit, előre jelezheti a kardiovaszkuláris betegségeket, ezért akivel előfordult, hogy eszméletét vesztette, mindenképpen keresse fel orvosát további kivizsgálás céljából. A elemzés talált kapcsolatot egészséges emberek ájulása és jövőbeni szívproblémáik között, a kutatók azonban nem mutattak ki ok-okozati összefüggést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.