Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Augusztus 27. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szíria: Moszkva aggódik az amerikai kijelentések miatt

Szíria: Moszkva aggódik az amerikai kijelentések miatt

Moszkvában mélységes aggodalommal fogadták washingtoni hivatalos személyek elmúlt napokban tett kijelentéseit arról, hogy az amerikai hadsereg kész 'beavatkozni' a szíriai konfliktusba - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn amerikai kollégájával, John Kerryvel folytatott telefonbeszélgetése során.

Lavrov szerint bizonyos washingtoni körök - beleértve azokat, amelyek egyre aktívabban szólítanak katonai beavatkozásra 'az ENSZ megkerülésével' - nyíltan kísérletet tesznek arra, hogy semmibe vegyék a közös orosz-amerikai törekvéseket a válság békés rendezésének szentelt nemzetközi konferencia összehívására.

Szergej Lavrov arra szólította fel Washingtont: 'tartózkodjon attól, hogy erőszakkal gyakoroljon nyomást a damaszkuszi vezetésre, ne üljön fel a provokációknak és arra törekedjen, hogy normális feltételek jöjjenek létre az ENSZ-szakértőkből álló küldöttség alapos, objektív helyszíni vizsgálatának elvégzéséhez'.

Az orosz külügyminiszter John Kerrynek Moszkva azon álláspontját is hangoztatta, amely szerint számos bizonyíték van arra, hogy a szíriai ellenzék úgymond megrendezte a Damaszkusz külvárosában múlt szerdán állítólagosan végrehajtott vegyifegyver-támadást, hogy azzal a Bassár el-Aszad vezette hatalmat vádolhassa.

A szíriai ellenzék szerint a kormányerők hajtották végre a támadást, amely több száz - egyes állítások szerint 1300 - ember halálát okozta. A szíriai kormány ezt cáfolta. Az orosz külügyminisztérium közlése szerint Kerry ígéretet tett arra, hogy Washingtonban 'figyelmesen tanulmányozni fogják' Moszkva érveit.

Szergej Lavrov arra is kitért, hogy egy esetleges szíriai katonai beavatkozás súlyos következményekkel járna az egész közel-keleti és észak-afrikai régióban. 'A destabilizáló folyamatok hatását Irak és Líbia máig érzik' – mondta.

Az orosz és az amerikai diplomácia vezetői megállapodtak arról, hogy a szíriai válság ügyében a közeljövőben folytatják az egyeztetést. A felek a szíriai politikai rendezést célzó újabb genfi konferencia előkészítése okán szerdára terveztek újabb megbeszélést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.