Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Szeptember 23. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Szíria - Gránát csapódott a damaszkuszi orosz nagykövetség udvarára, hárman megsérültek

Szíria - Gránát csapódott a damaszkuszi orosz nagykövetség udvarára, hárman megsérültek

Gránát csapódott vasárnap a damaszkuszi orosz nagykövetség udvarára, hárman megsérültek, de nincsenek életveszélyben - erősítette meg az orosz külügyminisztérium.

A tárca honlapján elhelyezett közlemény szerint fegyveresek lőtték a szíriai fővárosnak azt a kerületét, ahol az orosz nagykövetség is található. A gránát felrobbant a diplomáciai képviselet területén, egyik név nélkül nyilatkozó munkatárs szerint a szétrepülő kövek sebesítették meg az alkalmazottakat. A becsapódás helyén egy méter átmérőjű gödör keletkezett. Az orosz diplomáciai képviseleten kora délután még cáfolták a gránát becsapódását és azt is, hogy bárki megsérült, néhány órával később azonban a külügyminisztérium elismerte a történteket.
A Rosszija 24 állami hírtelevízió szíriai tudósítója elmondta: nem ez volt az első alkalom, hogy a fegyveres ellenzék harcosai a damaszkuszi orosz nagykövetséget választották célpontul. Jevgenyij Poddubnij arról számolt be, hogy az összecsapások folytatódnak a szíriai fővárosban.
Az orosz állami televízió kommentárja szerint az ellenzéki fegyveresek így tiltakoznak a szíriai válság békés, politikai megoldását célzó újabb nemzetközi tanácskozás ellen. A Genf-2 konferencia összehívását május elején Moszkvában közösen kezdeményezte John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
Lavrov a Pervij Kanal orosz állami televízióban vasárnap sugárzott interjúban azt mondta, hogy a damaszkuszi nagykövetségüket támadó harcosoknak nemcsak saját kezűleg, hanem gyárilag készített vegyi fegyvereik is vannak. Az orosz külügyi vezető az izraeli hírszerzés adataira hivatkozott és megjegyezte, hogy szakértők szerint a Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmát megdönteni akaró szélsőségesek nem egy alkalommal elfoglalták azokat a területeket, ahol tömegpusztító fegyvereket őriznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.