Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 07. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Szennyezések miatt aggódnak inkább a fogyasztók

Szennyezések miatt aggódnak inkább a fogyasztók

Hátrányba szorul az éghajlatváltozás miatti aggodalom egyéb környezetszennyezésekkel szemben a Nielsen friss felmérése szerint.

Éghajlat és szennyezés

A Nielsen 2011-es Sustainable Efforts & Environmental Concerns jelentése szerint kevesebb közfigyelem irányul a globális felmelegedés kérdésére, így kevesebben aggódnak az éghajlat megváltozása miatt világszerte, mint korábban. A kétévente elkészített kutatás során 51 országban 25 ezer internetező felnőtt véleményét kérték ki, amely szerint sokan tartanak a felmelegedéstől, de kevesebben, mint a lég-, víz- és egyéb szennyezéstől.

A jelentés szerint idén a válaszadók 69 százaléka fejezett ki aggodalmat a klímaváltozás miatt, ez az érték magasabb, mint a 2009-ben mért 66 százalék, de kevesebb, mint a 2007-ben regisztrált 72 százalék. Az éghajlati kérdéssel szemben viszont egyre nagyobb figyelem irányul más környezeti problémákra. A lekérdezés eredményei szerint a válaszadók 77 százaléka aggódik a levegőszennyezés miatt, 75 százalék pedig a vizek szennyeződésétől tart - mindkét témát hat százalékkal többen jelölték meg problémaként, mint 2009-ben. A legnagyobb arányú attitűdváltozást a növényvédő szerekkel, a csomagolási hulladékokkal és az elfogyó ivóvízkészlettel kapcsolatban mérték. A megkérdezettek 73 százaléka mondta, hogy ezek a kérdések aggasztják, ami a növényvédők esetében 16, a hulladékok esetében 14, a vízhiány vonatkozásában 13 százalékos növekedést jelent 2009-hez képest.

Régiókra lebontva az Ázsiában élők legnagyobb félelmét a vízhiány és a légszennyezés jelenti, Latin-Amerikában, a Közel-Keleten, Afrikában, Európában és Észak-Amerikában pedig a vízhiány miatt aggódnak leginkább.

Jelentős népességük és még jelentősebb széndioxid kibocsátásuk okán az Egyesült Államok, Kína és India játszhat központi szerepet a Föld környezeti problémáinak megoldásában. Éppen ezért aggasztó, hogy mind az Egyesült Államokban, mind Kínában csökkent azok aránya, akik tartanak a klímaváltozástól. Előbbi esetében a 2007-es 62 százalékról 48 százalékra, utóbbi vonatkozásában a 2009-es 77 százalékról 2011-re 64 százalékra csökkent ezek aránya. Az Egyesült Államokban ráadásul azon válaszadók 63 százaléka, akik közölték, nem aggódnak a klímaváltozás miatt, úgy vélekednek, nem az emberi tevékenység, hanem a Föld természetes ciklusai okozzák az éghajlat változását.

A nagy három közül egyedül India áll helyt, ahol az aggódó válaszadók aránya a négy év alatt nőtt, jelenleg 86 százalékos. Regionálisan egyébként Latin-Amerikában 90, a Közel-Keleten és Afrikában 80, Ázsiában 72, Európában 68 százalék tartja aggasztónak az éghajlat megváltozását.

Címkék: felmérés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére