Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Március 03. 17:16, csütörtök | Helyi
Forrás: InfóCegléd

Szemét egy helyzet

Szemét egy helyzet

Ahogy a tél lassan odébbáll és az utolsó hókupac is elolvad, akkor vesszük csak észre, hogy mi mindent hagytunk a jótékonyan elfedő hótakaró alatt. A tavaszi virágok és a zöldellő fű mellett hanyagságunk jelképeként egyre-másra bukka

Nem csak a kiábrándító és lehangoló látványról van szó, hanem azok visszafordíthatatlan és veszélyes hatásairól. Ha képesek vagyunk felismerni azt a problémát, hogy az otthonunkban felhalmozódott szemét nem megfelelő helyen van sem lakásunkban, sem pedig kertünkbe, akkor nem értem, hogy miből gondoljuk, hogy egy elhagyott út mentén, jó helyen lesz.Talán úgy vagyunk vele, hogy amit nem látunk, az nem is létezik, nem ránk tartozik, innentől kezdve a felelősség is a másé? Ez sajnos tipikus mentalitásbeli probléma kis hazánkban. Túlságosan ritkán és vonakodva vesszük le képzeletbeli szemellenzőnket ahhoz, hogy az orrunknál tovább is lássunk, és ne csak azt vegyük észre, amit akarunk. Az utcákat, tereket mi használjuk, s attól, hogy takarítása nem közvetlenül a mi feladatunk, igen is nagy felelősséggel tartozunk azok tisztántartásáért. „Mindenki a saját háza előtt sepregessen” tartja a mondás is, de házunk határa vajon csak a kerítés végéig terjed?

Manapság egyre többet és többet hallunk a környezettudatos életforma fontosságáról. Egy, az index.hu-n olvasott cikkben találkoztam azzal a megfogalmazással, hogy „Magyarország egybefüggő szeméttelep”. Programok, kampányok sokasága igyekszik javítani ezen a helyzeten, és üzenetükkel elsősorban a felnövekvő generációt célozzák meg, hogy általuk tartós értékű környezettudatos gondolkodást alakítsanak ki. Az egyre növekvő hulladékmennyiség kezelésének egyik leghatékonyabb módja a szelektív hulladékgyűjtés, ami során bizonyos anyagok újrahasznosításra kerülnek. „Magyarországon évente 4,6 millió tonna hulladék keletkezik, amelynek kétharmada a háztartásokból származik, ennek alig 10%-át hasznosítjuk újra. Az országban 4,2 millió embernek van lehetősége a szelektív hulladékgyűjtés használatára, ebből alig 600 ezer ember él a lehetőséggel”, tudhatjuk meg az Ökovíz honlapjáról. Cegléden 40 helyen van kihelyezve szelektív hulladékgyűjtő sziget. Sajnos a világos és egyértelmű feliratok ellenére még nem tanultuk meg ezek helyes használatát. A legtöbb helyen komplett szemétlerakó helyekké váltak ezek a kihelyezett szigetek.

A szemét helyzetnek egyéb aktualitása is van városunkban. 2011. március 1-től a szilárd-hulladékgazdálkodást a közbeszerzési pályázaton nyertes Hirös Kft. veszi át az ÖKO-VÍZ Kft-tőL. A továbbiakban az ÖKO-VÍZ Kft. csak a hulladék elszállítását végzi. Az átállás következtében a hulladékkezelés díja 49 %-kal fog növekedni, melyet továbbra is az ÖKO-VÍZ Kft. számláz majd a lakosság felé. Varjú Tamás, a Hirös Kft. ügyvezetője nyilatkozatában elmondta, hogy egy 2002-ben elindított projekt része ként egy teljesen új rendszer lép életbe, amely a régió 49 települését összefogva, egy európai színvonalú komplex hulladékkezelési rendszert igyekszik megvalósítani. A nyertes kft. céljául tűzte ki, hogy megállítja a rettenetes környezeti rombolást, de a korszerű és környezetkímélő hulladékkezelés bizony többe kerül. Az ügyvezető szerint az európai színvonalú technológiát meg kell fizetni és álláspontja szerint az eddigi díjak országos viszonylatban is igen alacsonyak voltak. Mindezek mellett Varjú Tamás az új rendszer előnyeként említette meg a bevezetésre kerülő házhoz menő szelektív gyűjtést, ingyen biztosított gyűjtőzsákokkal, ingyenes szállítással, valamint gyakoribb zöldjáratot. Reméljük, hogy nem csak az árak, de valóban a szolgáltatás is európai színvonalú lesz.

Azzal szemben, hogy külföldön folyamatosan bővül a szelektív hulladékgyűjtés, mi még mindig a már meglévő rendszerek használatába igyekszünk beletanulni. Sokszor emlegetünk külföldi példákat, de tudnunk kell, hogy a környezettudatos életforma nem feltétlenül az ország gazdasági helyzetén múlik, hanem benne élő polgárainak morálján.

FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció