Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Április 09. 11:08, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Százmilliárd hordó olajat rejthet a Dél-Angliában felfedezett lelőhely

Százmilliárd hordó olajat rejthet a Dél-Angliában felfedezett lelőhely

Százmilliárd hordó nyersolajat is rejthet egy újonnan feltárt dél-angliai lelőhely.

A szárazföldi mező felmérésén dolgozó vállalat, a UK Oil & Gas Investments (UKOG) a Londoni Értéktőzsdén (LSE) csütörtökön közzétett bejelentésében hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy gazdaságosan ennek a készletnek valószínűleg csak töredéke, 5-15 százaléka termelhető ki.
A cég szerint azonban a lelőhely így is a brit gazdaság nyersolajigényének 10-30 százalékát fedezheti 2030-ra.
Ez az utóbbi három évtized legnagyobb nyersolajlelete Nagy-Britanniában.
A UKOG részvénye az LSE csütörtöki kereskedésében hatalmas, 320 százalékos, 3,54 fontos drágulással 4,65 font körüli árfolyamon mozgott.
A tavaly kezdett próbafúrásokat a Londontól délre fekvő Gatwick repülőtér - Heathrow után a második legnagyobb brit légikikötő - közelében végezték, és a szakértői becslések szerint a térség négyzetmérföldenként 158 millió hordó nyersolajat rejthet. (Egy négyzetmérföld 2,59 négyzetkilométer.) A cég ennek alapján jutott arra a következtetésre, hogy a teljes készlet elérheti a 100 milliárd hordót.
A bejelentés meglepetésként érte a piacot, mivel az eddigi becslések 2,2-8,5 milliárd hordó közötti készletet valószínűsítettek e térségben.
Az északi-tengeri nyersolajlelőhelyek összesített hozama az elmúlt 40 évben hozzávetőleg 45 milliárd hordó volt. Nagy-Britannia napi olajtermelése jelenleg 770 ezer hordó; ennek zöme az északi-tengeri brit kitermelési szektorból ered.
Iparági szakértők azonban az északi-tengeri mezők hozamának gyors apadását jósolják.
A brit tengeri olajkitermelői szövetség (Oil & Gas UK) szerint az északi-tengeri brit nyersolajtermelés több mint másfél évtizede, 1999-ben tetőzött - abban az évben a brit szektor tizenkét havi nominális hozama megközelítette a 400 millió hordót -, és az északi-tengeri talapzatból kitermelhető nyersolaj mennyisége 2020-ig várhatóan a legutóbbi csúcs egyharmada alá csökken.
Az Egyesült Királyság adóbevételeinek 1,5 százaléka származik az északi-tengeri olajkitermelésből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).