Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Január 30. 15:10, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Szaga miatt tessékeltek ki egy családot a párizsi Orsay Múzeumból

Szaga miatt tessékeltek ki egy családot a párizsi Orsay Múzeumból

Kitessékelték egy hátrányos helyzetű család tagjait a párizsi Musée d'Orsay-ból (Orsay Múzeum), miután a látogatók panaszt tettek a szagukra - közölte a társadalmi kirekesztés ellen küzdő ATD-Quart Monde elnevezésű civil csoport, amely a múzeumlátogatást szervezte.

Az eset a hét végén történt. Az egyesület egyik önkéntese által kísért három személy - egy házaspár és 12 éves gyermekük - a Vincent Van Gogh művészetének szentelt teremben tartózkodott, amikor a múzeum alkalmazottai arra kérték őket, hogy hagyják el a helyiséget.
"Azt mondták nekik, hogy a szaguk zavarja a többi látogatót" - erősítette meg a Le Figaro című napilap értesülését Typhaine Cornacchiari, a civil szervezet kommunikációs felelőse. Elmondása szerint a háromtagú család egy olyan teremben folytatta a múzeumlátogatást, ahol kevesebben voltak, ennek ellenére négy biztonsági őr körbefogta és a kijáratig kísérte őket.
"Nem történt botrány, mert az önkéntesünk, aki a családot kísérte, nem akarta még jobban megalázni őket" - hangsúlyozta a kommunikációs vezető.
A civil szervezet szerint, amely ötven éve kísér hátrányos helyzetűeket múzeumlátogatásra, a sajnálatos incidens jól mutatja, hogy "a legszegényebbek mit élnek át a mindennapokban: azt a fajta diszkriminációt, amely akkor ér valakit, amikor az arcára van írva a szegénység".
A fenntartó kulturális minisztérium - jelezve, hogy részletes jelentést kért az Orsay Múzeumtól az incidensről - megerősítette, hogy folytatni kívánja a múzeumok nyitási politikáját a kultúrától távolabb álló közönség felé. Maga a múzeum sajnálatát fejezte ki az eljárás miatt, amelyet azzal indokolt, hogy több látogató is panaszkodott a teremőröknek a család erős szaga miatt, ezért inkább "diszkréten kikísérték őket".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.