Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 12. 11:53, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

Súlyos autóbaleset Törtelen

Súlyos autóbaleset Törtelen

Több beszorult sérült, köztük gyerekek is.

Egy Törtel belterületén történt súlyos autóbalesetről érkezett bejelentés tegnap késő délután. A telefonos bejelentés kapcsán négy mentőautó, két tűzoltókocsi és a rendőrség sietett a helyszínre, ahol azonban nem találtak semmit. Mint utóbb kiderült, téves riasztásról volt szó. Az ismeretlen bejelentő valószínűleg szórakozásból riasztotta a mentőszolgálat munkatársait és bele sem gondolt, hogy tettével mekkora károkat okozott/okozhat.

A mentőállomás egyik munkatársának elmondása szerint ezek az esetek sajnos egyáltalán nem ritkák. Hetente több ilyen és ehhez hasonló állhívás érkezik be hozzájuk, amik jelentősen megnehezíti a mentőszolgálat munkáját, nem beszélve ezek anyagi konzekvenciáiról.

A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény szerint, ha valótlan bejelentés nyomán a hatóság vagy a közfeladatot ellátó szerv szükségtelenül a bejelentésben megjelölt helyszínre vonul, illetve egyéb intézkedésre kényszerül, az elkövető elzárással, vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ezen kívül az intézkedés költségeinek megtérítésére is kötelezhető.

Valótlan vagy megtévesztő riasztásnak minősül, ha valaki szándékosan, szórakozásból vagy önérdekből hamis, nem létező eseményről tesz bejelentést. Ilyenkor a kivonulás, a helyszín átvizsgálása és a bejelentés körülményeinek tisztázása közben lehet, hogy egy másik helyen valós bűncselekmény, illetve káreset történik. Egy ilyen esetben a kapacitások szükségtelen lekötése, erőket vonhat el a tényleges intézkedéstől, illetve a segítségnyújtástól, és akár emberéleteket is követelhet.

A tegnapi eset „szerencsére” csak anyagi károkat okozott, de a meggondolatlan tréfálkozás tragédiához is vezethetett volna. Éppen ezért ezeknek az eseteknek következményei vannak. A mentőállomásra érkező valamennyi telefonhívást számítógép rögzíti, függetlenül attól, hogy milyen telefonról és honnan kezdeményezték a riasztást, így könnyű szerrel visszakereshetőek a hívó fél adatai. Innentől fogva pedig az érintett szervnek jogában áll szabálysértési eljárást indítania.

Arra vonatkozóan, hogy ebben az esetben indítanak e eljárást a szándékos félrevezetés kapcsán, nincsenek információink.

Elfogadhatatlan az a tény, hogy egyesek ilyen módon, mások kárára szórakozzanak. Erre pedig nem mentség sem a gyermekcsíny, sem a meggondolatlanság.

FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció