Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Július 22. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Őssejtből fogakat - már közel a megoldás

Őssejtből fogakat - már közel a megoldás

Japán kutatók őssejtek segítségével állítottak elő használható, beépülésre képes fogat. Az új szervet beültették egy egér szájába, ami tökéletesen tudja használni „szerzeményét”.

A tudósok most azon ötletelnek, hogy milyen módon lehetne az embereken is segíteni.

A Tokiói Egyetem professzora, Takasi Tsuji munkatársaival együtt hámsejt és embrionális őssejt kombinálásával fogcsírát hozott létre. Ezt kollagénformára erősítették, így ki is alakult a már használható rágószerv. - írja a Népszabadság.

Ezt egy felnőtt egér veséjét körülvevő membrán alatt alakították ki. Még az íny is megjelent. Ezt követően a zápfogat átültették egy egy hónapos egér szájába, ahol sikeresen beágyazódott és rögzült. A látottak alapján tökéletesen lehet vele rágni, és a fájdalmat is érzi ez a szerv.

A tudósok közölték, hogy most vizsgálják az emberi alkalmazás lehetőségét. Paul Sharp, a londoni Kings’ College kutatója úgy gondolja, hogy ehhez a vesében való növesztést mindenképpen el kellene hagyni, és ki kell alakítani egy olyan eljárást, melyben a testen kívül is tökéletesen lehet növeszteni a szerveket. Ha ez sikerül, akkor ez új korszakot hozhat a fogpótlás történetében.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.