Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 04. 07:44, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Sok minden kiderülhet a szerszámok segítségével

Sok minden kiderülhet a szerszámok segítségével

Díszes ókori lószerszámokat „fedeztek fel újra” a kairói Egyiptomi Múzeum raktárában: a kutatók szerint az igen jó állapotban fennmaradt leletek segítségével rekonstruálható, hogy miként használták a harci szekereket.

A két ló által vontatott harci szekereket előszeretettel ábrázolták az óegyiptomi művészek. Fa alkatrészeik több alkalommal is előkerültek, Tutanhamon fáraó (Kr. e. 1343-–1325) sírkamrája pedig egyszerre hat szétszerelt harci szekeret is rejtett. Ugyanakkor a kutatók keveset tudtak a bőrből készült lószerszámokról, hiszen azok igen gyorsan megsemmisültek a nedvesség hatására, jóllehet néhány töredékük előkerült Jujának és Tujának, Tutanhamon dédszüleinek sírkamrájából – olvasható a Nature hírei között.

2008-ban az ókori bőrökre szakosodott André Veldmeijer, a kairói Holland–Flamand Intézet kutatója egy 1950-es könyvben ókori lószerszámok fekete-fehér felvételeit látta. A képfeliratok szerint a harci szekér tartozékait az Egyiptomi Múzeumban őrzik, ám amikor Veldmeijer megkérdezte a múzeum kurátorát, Ibráhim el-Gavádot, hogy valóban az intézmény tulajdonában vannak-e, a szakember semmit sem tudott hollétükről.

Néhány hónappal később a kurátor véletlenül bukkant a lószerszámokra egy halom húzózsinór társaságában. A bőrfelszerelés 90-95 százalékos épségben maradt fenn: a leletek között szerepel bőrponyva, amellyel a harci szekeret boríthatták be, valamint hám, kesztyű, tegez és heveder.

A lószerszámokon mindmáig látható a bőrt díszítő vörös, zöld és fehér minta, amelynek színei háromezer év múltán sem fakultak ki. A múzeum bejegyzései szerint egy Tano nevű görög műtárgykereskedőtől vásárolták a lószerszámokat, de lelőhelyükről semmit sem lehet tudni. Nagy valószínűséggel egy sírkamrából kerültek elő, és stílusuk, kidolgozásuk arra utal, hogy Tutanhamon idején készülhettek.

El-Gavád úgy véli, hogy a lószerszámok Tutanhamon apjáé, az eretnek Ehnaton fáraóé lehettek, ám Veldmeijer szerint a leletek valamivel későbbi korból származhatnak, esetleg Tutanhamon valamelyik utódjáé lehettek. A pontos kormeghatározáshoz további vizsgálatok szükségesek.

Címkék: egyiptom, harci szekér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni