Városlista
2020. augusztus 9, vasárnap - Emőd

Hírek

2019. Október 09. 15:30, szerda | PR

Soha nem látott kihasználtságon állnak a budapesti irodák

Soha nem látott kihasználtságon állnak a budapesti irodák

Robbanásszerűen növekszik a Budapest területén épített irodák száma, és a válság óta új csúcson járnak a budapesti irodák kihasználtsági mutatói. Megnéztük, hogy melyek a legnépszerűbb kerületek.

Az SSC-szektor, azaz a multi cégek szolgáltató központjait kiszolgáló munkaerőpiac évek óta a magyar gazdaság egyik legdinamikusabban növekvő ágazata. Mára már több, mint ötvenezer ember dolgozik ilyen munkahelyeken és a trend továbbra is növekvő. Ez azonban csak az egyik oka annak, hogy a budapesti ingatlanpiac legkomolyabb húzó ágazata az irodaházak építése.

Dinamikus bővülés, minőségi kínálat

Másfél év alatt több, mint 12%-kal bővült az irodaházakban kiadó irodák területe a Colliers International felmérése szerint, ami 2019 második negyedévéig újabb 410 ezer m2 átadott irodaterületet jelent 23 irodaházban Budapest különböző kerületeiben.
Az átadott ingatlanok azonnal költözhető, A és B kategóriás irodaházak, mivel az újonnan épített irodaépületek között már évek óta nincs alacsonyabb, C kategóriás minősítésű.

A legnépszerűbb kerületek

A legutóbbi fázisban elsősorban a XIII. kerületben, a Váci úti folyosón készültek el új épületek összesen több, mint 150 ezer m2 területen. Ezzel a Váci úti folyosó Budapest legjelentősebb irodabérleti területévé lépett elő.
A Váci úti folyosón elkészült irodákat nem csak ügyfélbarát kialakítás, hanem különösen jó megközelíthetőség is jellemzi, ami az elmúlt években választóvíz volt a Budapest területén épülő irodaházak esetében. Korábban ugyanis a külső kerületekben is történtek fejlesztések, ám ezek nem bizonyultak olyan sikeresnek, mint a belvárosi kerületekben, illetve kiemelkedő közlekedési csomópontok környékén épült irodaházak. Ennek oka, hogy a munkaerőpiac is hatalmasat változott a válság óta, és komoly munkaerő megtartó faktorrá lépett elő az irodaház lokációja, ezért több cég váltotta a dél-budai irodabérlését a belső kerületekre. Ezzel együtt a dél-budai területeken is csak minimálisan, vagy nem csökken az elérhető bérlemények területe, mivel a kereslet továbbra is magas.

A Váci úti folyosó mellett a második legjelentősebb fejlesztések Pest központjában történtek, ahol a VIII. és XI. kerületi Corvin Park és Mill Park irodaházakban került átadásra 63 ezer m2 bérelhető iroda.

Jövőbemutató trendek

Fontos, hogy nagy irodaházak cseréltek gazdát nemrégiben, ami azt mutatja, hogy a fejlesztők bíznak ennek a trendnek a folytatódásában. Az ingatlanhirdetések szinte kizárólag hosszú távú bérletre szólnak, ami szintén a trend iránti bizalmat jelzi mind bérbeadói, mind pedig bérlői oldalról.

Budapest a kelet-közép-európai régió városaként olyan konkurenciával versenyez, mint Prága, Varsó és Bukarest, ahol szintén igen aktív az irodaépítési piac, ám ezek közül Budapest üresedési rátái a legalacsonyabbak és a kilátásban lévő fejlesztések várható nagysága itt a legmagasabb.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 24. 07:53, péntek | PR

Egyházi építések specialistája lett a Jánosik Kft.

Ismét egyházi ingatlan felújítását nyerte el a Jánosik és Társai Kft. Ezúttal Miskolcon, a Baptista Szeretetszolgálat új szociális ellátóközpontja kivitelezésére kaptak megbízást.

2020. Július 06. 16:57, hétfő | PR

Prémium szórakozás a négy fal között

A technológia újabb és újabb vívmányainak köszönhetően már otthonunkban is prémium szórakoztatásban lehet részünk. A nagyméretű, felsőkategóriás televíziók garantált kikapcsolódást nyújtanak a négy fal között is. A magasabb á

2020. Június 18. 14:31, csütörtök | PR

Nem engednek a minőségből

Évről évre, a legszigorúbb átvilágítást végzik el a Jánosik és Társai Kft.-nél. Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva tartottak auditot a külső auditorok.

2020. Június 07. 12:18, vasárnap | PR

Napkollektort minden házhoz - avagy a megújuló energia előnyei

A megújuló energiaforrások, így a nap energiájának felhasználása is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.