Városlista
2020. január 21, kedd - Ágnes

Hírek

2019. Október 09. 15:30, szerda | PR

Soha nem látott kihasználtságon állnak a budapesti irodák

Soha nem látott kihasználtságon állnak a budapesti irodák

Robbanásszerűen növekszik a Budapest területén épített irodák száma, és a válság óta új csúcson járnak a budapesti irodák kihasználtsági mutatói. Megnéztük, hogy melyek a legnépszerűbb kerületek.

Az SSC-szektor, azaz a multi cégek szolgáltató központjait kiszolgáló munkaerőpiac évek óta a magyar gazdaság egyik legdinamikusabban növekvő ágazata. Mára már több, mint ötvenezer ember dolgozik ilyen munkahelyeken és a trend továbbra is növekvő. Ez azonban csak az egyik oka annak, hogy a budapesti ingatlanpiac legkomolyabb húzó ágazata az irodaházak építése.

Dinamikus bővülés, minőségi kínálat

Másfél év alatt több, mint 12%-kal bővült az irodaházakban kiadó irodák területe a Colliers International felmérése szerint, ami 2019 második negyedévéig újabb 410 ezer m2 átadott irodaterületet jelent 23 irodaházban Budapest különböző kerületeiben.
Az átadott ingatlanok azonnal költözhető, A és B kategóriás irodaházak, mivel az újonnan épített irodaépületek között már évek óta nincs alacsonyabb, C kategóriás minősítésű.

A legnépszerűbb kerületek

A legutóbbi fázisban elsősorban a XIII. kerületben, a Váci úti folyosón készültek el új épületek összesen több, mint 150 ezer m2 területen. Ezzel a Váci úti folyosó Budapest legjelentősebb irodabérleti területévé lépett elő.
A Váci úti folyosón elkészült irodákat nem csak ügyfélbarát kialakítás, hanem különösen jó megközelíthetőség is jellemzi, ami az elmúlt években választóvíz volt a Budapest területén épülő irodaházak esetében. Korábban ugyanis a külső kerületekben is történtek fejlesztések, ám ezek nem bizonyultak olyan sikeresnek, mint a belvárosi kerületekben, illetve kiemelkedő közlekedési csomópontok környékén épült irodaházak. Ennek oka, hogy a munkaerőpiac is hatalmasat változott a válság óta, és komoly munkaerő megtartó faktorrá lépett elő az irodaház lokációja, ezért több cég váltotta a dél-budai irodabérlését a belső kerületekre. Ezzel együtt a dél-budai területeken is csak minimálisan, vagy nem csökken az elérhető bérlemények területe, mivel a kereslet továbbra is magas.

A Váci úti folyosó mellett a második legjelentősebb fejlesztések Pest központjában történtek, ahol a VIII. és XI. kerületi Corvin Park és Mill Park irodaházakban került átadásra 63 ezer m2 bérelhető iroda.

Jövőbemutató trendek

Fontos, hogy nagy irodaházak cseréltek gazdát nemrégiben, ami azt mutatja, hogy a fejlesztők bíznak ennek a trendnek a folytatódásában. Az ingatlanhirdetések szinte kizárólag hosszú távú bérletre szólnak, ami szintén a trend iránti bizalmat jelzi mind bérbeadói, mind pedig bérlői oldalról.

Budapest a kelet-közép-európai régió városaként olyan konkurenciával versenyez, mint Prága, Varsó és Bukarest, ahol szintén igen aktív az irodaépítési piac, ám ezek közül Budapest üresedési rátái a legalacsonyabbak és a kilátásban lévő fejlesztések várható nagysága itt a legmagasabb.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 17. 19:19, péntek | PR

Sportigazságok a sportok világából

Nagyon sok itthoni rajongója van az amerikai major ligáknak, de biztos tudunk újdonságokkal szolgálni a legnagyobb rajongóknak is, ezért összegyűjtöttünk 10 sportigazságot.

2020. Január 07. 19:11, kedd | PR

Gyógyító légkör

Életünk jelentős részét töltjük a munkahelyünkön, irodában, így nem árt, ha a munkakörnyezetünk kellemes és barátságos. Ez nem csak a komfortérzetünk, hanem az egészségünk szempontjából sem mindegy.

2020. Január 07. 19:09, kedd | PR

Nercbunda, a nagy visszatérő

A divat folyamatos mozgásban van. A trendek dinamikusan változnak, ám a divatvilág a múltból is folyamatosan inspirálódik.

2019. December 20. 14:28, péntek | PR

Közkívánatra: 2020-ban tovább dübörög az Open Road Fest

Hazánk legnagyobb motoros és zenei fesztiválja az Open Road Fest 2020. június 10. és 14. között kerül megrendezésre Alsóörsön.