Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Május 31. 15:10, kedd | Helyi

Sajtótájékoztató ingyenes szűrésről és led csereprogramról

Sajtótájékoztató ingyenes szűrésről és led csereprogramról

Az ingyenes mammográfiás szűrővizsgálat fontosságára, valamint a jelenleg is zajló led csereprogram lehetőségére hívta fel a figyelmet Dr. Csáky András polgármester a tegnap délután tartott sajtótájékoztatóján.

(Fotó: Szokolai Attila)

Ingyenes mammográfiás szűrővizsgálat

"Abban gondolom, mindannyian egyetértünk, hogy egy családtag elvesztése tragédia, különösen akkor, ha később rájövünk: elkerülhető lett volna ez a halál." - kezdte tájékoztatóját Dr. Csáky András. Mint mondta: Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget diagnosztizálnak és nagyjából 2000 hölgy hal bele ebbe a betegségbe. Az emlőrák ezzel a leggyakoribb halálfajta a hölgyek körében. "50-65 éves kor között a leggyakoribb, de ma már egyre inkább fiatalabb nők is érintettek. Kezelése annál hatékonyabb, minél korábban felismerik. Az ideje korán felismert emlődaganatoknak több mint 80 százaléka gyógyítható, de a későbbi stádiumokban felfedezett betegségek esetében is nagyon komoly életminőségi javítást, illetve élethossz növelést sikerül elérni." - fogalmazott a polgármester. Hozzátette: az időben történő felismeréshez alapvetően fontos a rendszeres önkéntes vizsgálat, de kétévente az adott korosztálynak mammográfián is részt kellene vennie. "Azért mondom így, hogy kellene, mert sajnos az eddigi szűrővizsgálatok azt mutatták, hogy nem nagyon vesszük komolyan ezeket a lehetőségeket. Magyarországon 2002 óta ingyenes az emlőszűrés. A 45 és 65 év közötti nőknek kétévente behívókat küldenek. Ebben az évben Cegléden május és június lesz az a két hónap, amikor az érintettek névre szóló felszólítást kapnak. A felszólításban van a vizsgálat helyszíne (Toldy Ferenc Kórház a Törteli úton) illetve annak időpontja, hogy mikorra várják őket. Ha netalán valami miatt az az időpont nem jó, egy telefonszám is meg van adva és új időpontot lehet kérni. Szépen kérek mindenkit, hogy vegye komolyan ezeket a szűrővizsgálatokat, egy órát szánjunk a saját egészségünkre, illetve családunk boldogságára. Hiszen ne felejtsük el: egy családtag, egy édesanya, egy lány elvesztése nagyon sok embernek a tragédiáját okozza. Mindenki figyelmét felhívom, ha megkapja a behívót, menjen el a szűrővizsgálatra!"

Led csereprogram

A sajtótájékoztató másik témája a led csereprogram volt. "Május elején írtam alá egy együttműködési megállapodást a lakosság led csere programjáról. Sajnos a történelem ismét aktuálissá tette, hogy minél inkább csökkentsük az energiafogyasztásunkat. A Ceglédi Hírmondóban és a városi honlapon is látható már ez a felhívás, hogy hol lehet jelentkezni erre a programra." Mint mondta: a ledcsere.hu oldalon a jelentkezésre kattintva és az adatokat megadva ingyen, a feltételek teljesítése mellett a régi izzók helyett új, energiatakarékos izzókban részesülhet az, aki a programra jelentkezik. "Mi a teendő akkor, ha a családban csak egy darab internet elérés van, de több generációs családokról van szó, akiknek több villanyszámlájuk van? Ugyanarról az e-mail címről többen is jelentkezhetnek. Emellett nagyon sokan vannak - különösen az idősebb korosztály esetében - akik még internet kapcsolattal sem rendelkeznek. A Városi Könyvtár igazgatójával megbeszéltem, hogy munkaidőben bárki bemehet a könyvtárba és az ott található internetkapcsolatot használva jelentkezhet erre a programra. Ehhez az kell, hogy vigye magával a személyi igazolványát, a lakcímkártyáját, és az utolsó villanyszámláját. Ezeket beszkennelik és továbbítják a csereprogramot bonyolítók részére. Az adatok feldolgozása után az érintettek arra az e-mail címre, melyről jelentkeztek, értesítést fognak kapni, hogy mikor és hány darab izzó átvételére jogosultak. A régi izzókat nem kell magukkal vinniük, hanem a számla alapján kiszámolják, hogy mennyire jogosultak és annyi új izzót fognak kapni." Az izzó átvételének helyszíne a Városházán lesz. "Még van 3 hét a jelentkezésre, (2022. június 24-ig lehet regisztrálni a programba- a szerk.) kérem, éljünk ezzel a lehetőséggel, mert így jelentős mértékben tudjuk a villanyszámlánkat csökkenteni."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció