Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Július 18. 12:40, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Rutkinóban temetik el a II. világháborúban elesett magyar katonák holttestét

Rutkinóban temetik el a II. világháborúban elesett magyar katonák holttestét

Az Oroszországban lévő rutkinói központi temetőben hantolják el a nemrégiben megtalált 108, a II. világháborúban elesett magyar katona holttestét - mondta Töll László, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztályának vezetője szerdán az MTI érdeklődésére.

A nyugat-oroszországi Kurszkban több mint száz, a II. világháborúban elesett magyar katona földi maradványait hantolták ki - jelentette szerdán honlapján a Komszomolszkaja Pravda.
Az orosz lap beszámolója szerint a német megszállók és magyar szövetségeseik 1941 és 1943 között Kurszkban a város központjában lévő Borogyino parkban temették el halottaikat, sorkatonákat és tiszteket egyaránt. Az exhumálási munkálatok az elmúlt napokban fejeződtek be.
Töll László ezzel kapcsolatban azt mondta: a szokásos, rutinszerű eljárásmód szerint, ha magyar katona holttestére bukkannak Oroszországban, akkor az ottani hatóságok intézkednek az újratemetésről, a magyar hatóságok pedig - ha lehet - értesítik a rokonokat és egy adatbázisba is bevezetik az elhunyt nevét.
A legtöbb, a II. világháborúban elhunyt magyar katona holtteste egyébként Oroszországban kerül elő; az orosz féllel már korábban megkötött hadisírgondozásról szóló szerződés koordinálja ilyenkor a tennivalókat - fűzte hozzá.
Az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy valószínűleg külön koporsóba, de egy sírba temetik majd el a maradványokat a Voronyezs melletti magyar hősi temetőben; az esetlegesen fellelt személyes tárgyakat pedig Magyarországra szállítják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.