Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Január 29. 20:43, szerda | Sport
Forrás: MTI

Rövid távon nem lesz versenyképes a magyar futball

Rövid távon nem lesz versenyképes a magyar futball

A magyar labdarúgás és az úszósport került a leginkább terítékre azon a szerda esti kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a sport társadalmi szerepei címmel szervezett a Hitel folyóirat szerkesztősége.

A fórumon szakmai és filozófiai megközelítést egyként használva fejtette ki álláspontját a moderátorként közreműködő N. Pál József irodalomtörténész, sportesszé-író, valamint a két vendég, Hargitay András állatorvos, világ- és Európa-bajnok úszó és Dénes Tamás újságíró, futballtörténész.

Hargitay András leszögezte: nem a tudáson, hanem az emberi hozzáálláson múlik, ki mennyire lehet sikeres, és aki a legtöbb áldozatot hozza, az győz. Személyes példát említve kitért rá: háromszor is alkalma nyílt arra, hogy olimpiai bajnok legyen, de be kellett érnie a dobogó alsó fokával, mivel - magyarázata szerint - nem volt meg benne az elégséges hit.
Dénes Tamás történeti visszatekintésében megemlítette, hogy a magyar labdarúgó-válogatott kétszer tudott világbajnoki ezüstérmes lenni, és még az 1960-as években is a világ élvonalához tartozott, az 1970-es években azonban a magyar futball már nem volt a legjobb 10 között. Ennek egyik okaként a sportág erőteljes elüzletiesedését nevezte meg. Emlékeztetett rá, hogy a korábbi évtizedekben több országban is a magyar szakemberek játszottak jelentős szerepet az ottani futballélet fejlődésében, és például az olasz labdarúgás is a magyar edzőknek köszönhette az 1930-as években a felemelkedését.
Hogy a helyzet negatív irányban mekkorát változott, azt Dénes Tamás azzal a költői kérdéssel érzékeltette: "Ki az, aki minket tanítana meg ma futballozni?" Összegzésképpen pedig egy szomorú jóslattal zárta mondandóját, kijelentve: a realitás az, hogy rövid távon nem lesz versenyképes a magyar labdarúgás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 15. 07:49, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - Az FTC a duplázásért, a Paks a történelmi sikerért hajt

A Ferencváros a duplázásért, míg a Paks története legnagyobb sikeréért küzd a labdarúgó MOL Magyar Kupa szerdai döntőjében.

2024. Május 14. 15:04, kedd | Sport

EURO-2024 - Rossi kihirdette 26 fős keretét

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős keretét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, illetve öt tartalékot jelölt meg.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Tour de Hongrie - Poelsé a záróetap, Nys az első belga sárga trikós, Dina a legjobb magyar

Thibau Nys nyerte a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán Wout Poels diadalmaskodott.