Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Október 17. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Rossz lett a termés

Rossz lett a termés

Megkezdődött a szelídgesztenye-szüret Zengővárkonyban. A kis baranyai falu közelében van Magyarország legnagyobb összefüggő ültetvénye. Idén a nyár végi száraz idő miatt rossz a termés.

Zengővárkonyban évszázadok óta ugyanúgy szedik a szelídgesztenyét. Széles fa gereblyével húzzák össze és egy speciális fakalapáccsal törik fel. Annyi a változás, hogy már nem verik le hosszú botokkal a termést, megvárják, amíg magától lehullik. Évekkel ezelőtt majdnem a teljes faállomány elpusztult, mert egy kéregrák nevű betegség támadta meg a területet. Speciális oltóanyaggal ugyan sikerült megállítani a pusztulást, de sokkal kevesebb a termés. „Mindig kevesebb a gesztenye. Nagyon szerették a zengővárkonyi gesztenyét, Bajára vitték cukrászok, jobbra, balra elvitték és felvásárolták, de most nem olyan jó már mint volt. Kevés, nem érdemes idejönni érte” - mondta Fődi Istvánné.

Idén a nyár végi száraz idő sem tett jót a fáknak a gesztenyék kicsik maradtak és a minőség is rosszabb a megszokottnál. Egy kiló ára alig éri el az 500 forintot. „Nagyon sok volt a szárazság. Nem szép a gesztenye, be van sülve, rossz minőségű, úgyhogy nagyon sok helyen ezért nincs is takarítva a gesztenyés. Nagyon kevés fa van, ahol érdemes összeszedni a gesztenyét” - nyilatkozta Tamicza Józsefné.

Az első gesztenyefákat még a törökök elől menekülő magyarok ültették Zengővárkonyban, többségük 500-600 éves. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.