Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Július 11. 21:15, szerda | Külföld
Forrás: Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti

Román belpolitika - Ponta: az alkotmánybíróság döntésének megfelelően fogják megszervezni a népszavazást

Román belpolitika - Ponta: az alkotmánybíróság döntésének megfelelően fogják megszervezni a népszavazást

A román államfő leváltását célzó népszavazást az alkotmánybíróság döntésének megfelelően fogják megszervezni, így a referendum érvényességéhez elengedhetetlen lesz a választói névjegyzékben szereplők többségének részvétele - jelentette ki szerdán Brüsszelben újságírók előtt Victor Ponta román miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével.

Ígéretet tett arra is, hogy amennyiben valamely román kormányzati vagy parlamenti döntésről kiderülne, hogy az nem felel meg az európai normáknak, haladéktalanul kiküszöbölik a hiányosságot.
A sajtóértekezleten egy újságírói kérdés kapcsán szóba került Magyarország és Románia párhuzamba állítása. Ponta elvetette a párhuzamot, mondván: "Romániában senki sem változtatta meg az alkotmányt, a tömegtájékoztatási törvényt, a központi bank függetlenségét". A román miniszterelnök emellett Basescu felfüggesztési eljárásáról szólva egyebek közt olyan kijelentést tett, hogy a felfüggesztésre szavazott az RMDSZ is.
Schulz a tárgyalásokat értékelve hangsúlyozta, hogy barátjának tekinti Pontát, ám elmondta azt is: ez a mostani beszélgetésük nem a legkellemesebb volt eddigi kapcsolatuk során. Helytelenítette azt, hogy fontos kérdéseket törvény helyett sürgősségi kormányrendelettel szabályozzanak.
Romániában a balközép irányzatú kormánytöbbség a minap felfüggesztette Traian Basescu néppárti államfőt, és leváltására népszavazást írt ki július 29-re. A június 26-án elfogadott törvénymódosítás viszont eltörölte a népszavazás érvényességi küszöbét. Mivel az alkotmányossági óvás elbírálása az alkotmánybíróságon késett, és így a törvénymódosítás nem lépett hatályba, a kormány a múlt héten sürgősségi rendeletet hozott a népszavazás érvényességi küszöbének eltörléséről.
Ezután mondta ki azt az alkotmánybíróság, hogy a népszavazáson biztosítani kell a választói névjegyzékben szereplő polgárok legalább felének a részvételét, ami több mint kilencmillió polgár.
Jelenleg viszont a sürgősségi kormányrendelet van hatályban, a parlament pedig nyári szünetre vonult. Az alkotmánybírósági döntés nyomán a bukaresti kormány közleményben szögezte le, hogy kötelezettséget vállal a referendum-törvény ügyében meghozott alkotmánybírósági döntés betartására. Hogy Ponta ezt miként képzeli megvalósítani, arról Brüsszelben, a sürgősségi rendeletalkotást kifogásoló Schulzcal való megbeszélése után adott némi tájékoztatást.
"Ma reggel levelet küldtem a két házelnöknek, azt kérve tőlük, hogy a jövő héten hívják össze a nyári szünetet tartó parlamentet, és hozzák összhangba a törvényt az alkotmánybíróság döntésével" - mondta. Ha azonban a parlament nem döntene július 29. előtt - tette hozzá -, bármilyen referendumnak akkor is összhangban kell lennie az alkotmánybíróság döntésével. Felhívta a figyelmet arra, hogy a népszavazás eredményét az alkotmánybíróságnak jóvá kell hagynia. Mint mondta, bízik abban, hogy július 30-án az alkotmánybíróság meg fogja állapítani: az érvényességi küszöb tiszteletben tartása mellett, szabályosan bonyolították le a referendumot.
Victor Ponta a sajtótájékoztatón - annak kapcsán, hogy csütörtökön találkozik José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, valamint Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével - megerősítette, hogy kész elfogadni a brüsszeli bizottság, vagyis az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény Romániával kapcsolatos megállapításait. Mint mondta, bízik abban, hogy a Barroso vezette intézmény igazságosan elemzi a helyzetet.
"Ha a kormány vagy a parlament valamely döntése nem felel meg az európai normáknak, készek vagyunk azonnali intézkedéssel visszatérni a helyes vágányra" - mondta.
A román kormányfő reményét fejezte ki, hogy a romániai belpolitikai küzdelmet az államfő leváltását kimondó népszavazás fogja lezárni. Igazságtalannak nevezte, hogy az unióban a tények pontos megismerése nélkül ezt a kérdést olyan ügyekkel kössék össze, mint például a romániai igazságszolgáltatási reform uniós figyelemmel kísérésének esetleges meghosszabbítása, illetve az akadálytalan mozgást lehetővé tevő schengeni övezethez való román csatlakozás további halasztása.
Szavai Viviane Redingnek, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes néppárti alelnökének a felvetéseire válaszoltak. Reding előzőleg a nap folyamán úgy nyilatkozott: mélyen aggasztják őt a romániai fejlemények, és olyan veszélyt lát, hogy ha nem szilárdítják meg újra a jogállamiságot megbízható biztosítékokkal és tényleges tettekkel, akkor megkérdőjeleződnek az elmúlt évek eredményei, és az ország éveket vesztegethet el az unióba történő teljes mértékű betagozódás folyamatában. A bizottsági alelnök szerint a biztosok testületének jövő szerdai ülésén megvitatják a romániai fejleményeket.
Schulz a sajtótájékoztatón azt mondta: az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni, nem volt-e jogellenes a román alkotmánybíróság jogkörének szűkítése, illetve nem volt-e szabálytalan Basescu felfüggesztése. Arról azonban meg van győződve - tette hozzá -, hogy a romániai politikai vitákat nem fogják az európai normák elleni támadásnak minősíteni.
Az elfogulatlan EP-elnöki minőségéhez igazodni kénytelen Schulz európai párttársa, Hannes Swoboda szocialista EP-frakcióvezető külön nyilatkozatában egyfelől szintén arról beszélt, hogy az Európai Bizottságnak kell értékelést adnia a romániai helyzetről, másfelől Schulznál jóval pártosabb hangot ütött meg. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a néppárti EP-frakcióvezető, Joseph Daul, "Orbán Viktor magyar miniszterelnök jó barátja, nem volt hajlandó arra, hogy fogadja Ponta urat. A jelek szerint nem érdekelt abban, hogy meghallgassa mindkét fél érveit" - jelentette ki.

Címkék: EU-Románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt