Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Július 11. 12:37, szerda | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti

Román belpolitika - Korrupcióval gyanúsítják a Legfelső Bírói Tanács két tagját

Román belpolitika - Korrupcióval gyanúsítják a Legfelső Bírói Tanács két tagját

Felfüggesztették tisztségéből szerdán a Legfelső Bírói Tanács (CSM) két tagját Romániában, miután a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indított ellenük.

Sajtóértesülések szerint a DNA azzal gyanúsítja George Balan és Marcel Sampetru ügyészeket, hogy a belügyminisztérium titkosszolgálatától származó információkat felhasználva zsarolással próbálták a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) politikusait rávenni, hogy előléptetésüket támogassák.
Balan és Sampetru állítólag Románia legfőbb ügyészi tisztségét és a DNA főügyészi tisztségét nézte ki magának. A Romania Libera című jobboldali napilap internetes kiadása szerint a két ügyész Ovidiu Silaghi közlekedési miniszterről kért és kapott kompromittáló információkat a belügyi titkosszolgálat Ilfov megyei vezetőjétől. A lap úgy tudja, hogy George Balan Victor Ponta miniszterelnököt is felhívta, hogy támogatását kérje előléptetéséhez. A telefonlehallgatásokat állítólag a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék engedélyezte.
A miniszterelnök a szerdai kormányülés elején felszólította a DNA-t, hogy hozza nyilvánosságra a lehallgatott telefonbeszélgetések tartalmát, s ha ezt nem teszi meg, az azt jelenti, hogy a DNA is részt vesz a politikai küzdelemben.
Victor Ponta hozzátette, természetes dolog, hogy - mint bármelyik román állampolgárnak - adott esetben neki is lehallgassák a telefonját, csak az a kérése, hogy - amennyiben lehetséges - a feleségével folytatott beszélgetéseit mégse tegyék közzé.
Ponta szerda reggel az egyik közösségi portálon angol nyelvű bejegyzést írt arról, hogy távol akarja tartani magát a legfőbb ügyész és a DNA vezetőjének kinevezésétől.
"Egy újabb, manipulációval és hazugságokkal teli nap következik. Íme még egy bizonyítéka annak, hogy nem lehet politikai társbérletben élni Traian Basescuval. Én már immunis vagyok az ilyen támadásokra" - írta Ponta egy másik internetes portálon.
Laura Codruta Kovesi legfőbb ügyésznek és Daniel Morarnak, a DNA vezetőjének a mandátuma lejárt, új tisztségviselőket azonban csak az uniós igazságügyi országjelentés közzététele után akart kinevezni az új román hatalom.
A CSM tagjai bírák és ügyészek, akiket a szakma választ a tanács tagjaivá. A legfőbb ügyészt és a DNA vezetőjét az igazságügyi miniszter javaslatára az államfő nevezi ki Romániában. Crin Antonescu ideiglenes államfő első sajtóértekezletén azt mondta, hogy mandátuma idején kizártnak tartja a személyi változásokat olyan intézmények élén, mint a Legfőbb Ügyészség, vagy DNA.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.