Városlista
2019. december 12, csütörtök - Gabriella

Hírek

2012. Július 20. 13:00, péntek | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti

Román belpolitika - Basescu hazaárulással vádolja a kormánypártok vezetőit

Román belpolitika - Basescu hazaárulással vádolja a kormánypártok vezetőit

Hazaárulással vádolta Traian Basescu felfüggesztett államfő a kormánypárti politikusokat, miután a Legfelső Védelmi Tanácsban Crin Antonescu ideiglenes államfő az egyik titkosszolgálat vezetőjének leváltását javasolta - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség.

Az ideiglenes és felfüggesztett elnök közötti vita onnan indult, hogy a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) két biztonságos telefonvonallal szerelte fel Traian Basescu felfüggesztett államfő ideiglenes irodáját, ahonnan a július 29-ei népszavazási kampányt irányítja. A szenátus védelmi bizottsága emiatt csütörtökön berendelte Marcel Oprist, a STS igazgatóját. A védelmi bizottság kormánypárti elnöke, Cristian David volt belügyminiszter a meghallgatás után kijelentette, hogy a biztonságos telefonok felszerelése törvénytelen volt.
A Legfelső Honvédelmi Tanács (CSAT) csütörtöki ülésén - a szenátus védelmi bizottságának álláspontjára hivatkozva - Crin Antonescu ideiglenes államfő a STS igazgató leváltását javasolta. Menesztését a tanács valamennyi tagja támogatta Iulian Fota nemzetbiztonsági ügyekben illetékes államelnöki tanácsos kivételével. Mivel a CSAT csak konszenzussal dönthetett volna leváltásáról, Opris egyelőre megőrizhette tisztségét.
Traian Basescu a történteket kommentálva éles szavakkal bírálta politikai ellenfeleit.
"Nem a STS igazgatójának a leváltása a céljuk: az összes nemzetbiztonsági intézményt szét akarják verni. Ma egy piszkos játéknak voltunk tanúi, amikor a ezek a politrukok (az egykori szovjet hadsereg politikai tisztjei) a Cristian David vezette bizottságból olyan jelentést terjesztettek a CSAT elé, amelynek alapján megkezdhették a titkosszolgálatok vezetőinek leváltását. Ezek az emberek egy hazaáruló klikkhez tartoznak - és ezt egy olyan államfő felelősségével mondom, aki megerősítette a nemzetbiztonságot. Nem tudom még, kiknek dolgoznak, de egy biztos: bíróságon kell majd felelniük tetteikért" - mondta Basescu.
A felfüggesztett államfő megismételte azon meggyőződését, hogy egy államcsíny van folyamatban Romániában.
"A Cotroceni-i pojáca most megkezdte a román állam nemzetbiztonsági intézményeinek szétverését, ezért bíróságon fog felelni, nemcsak ő, hanem ennek az államcsínynek valamennyi szervezője" - jelentette ki Basescu az Elnöki Hivatalra és Crin Antonescu ideiglenes államfőre utalva.
A STS igazgatója bizottsági meghallgatása alkalmával újságírók előtt azt mondta, a törvény nem rendelkezik arról, hogy egy felfüggesztett államfő már nem használhatja a STS biztonságos telefonvonalait. Ezekre olyan tisztségviselők jogosultak, akik nemzetbiztonsági ügyekben kommunikálnak egymással - tette hozzá Opris.
Basescu azt mondta, azért kell neki a STS-telefon, hogy az állami testőrszolgálattal (SPP) tartsa a kapcsolatot.
"Antonescu is felhívhatott volna rajta, örömmel megosztottam volna vele álláspontomat példádul a szíriai helyzetről. Egy választott államfőt akkor sem hagyhatnak védelem nélkül, ha fel van függesztve. Nem azért, mert nekem szükségem lenne a védelemre, hanem azért, mert akiknek ez a törvény által előírt feladatuk, hosszú börtönbüntetést kockáztatnak, ha valami bajom történik" - magyarázta a felfüggesztett államfő.
Basescu szerint Antonescunak viszont jogában állna megfosztani őt a biztonságos telefonvonalaktól és a testőri védelemtől is, de ahhoz túl gyáva, hogy magára vállalja a megválasztott államfő elszigetelésének felelősségét.
A román parlament július 6-án függesztette fel tisztségéből Traian Basescu államfőt, akinek leváltásáról július 23-án rendeznek népszavazást.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 12. 17:04, csütörtök | Külföld

Magyar Kulturális Intézet nyílt Szöulban

Magyar Kulturális Intézetet nyitott meg Szöulban csütörtökön Szijjártó Péter. A külügyminiszter elmondta: 30 évvel ezelőtt új Európa született azzal, hogy a közép-európai országok visszanyerték szabadságukat.

2019. December 12. 12:02, csütörtök | Külföld

Biztonságosabb évet zárhat a légiközlekedés

A tavalyinál biztonságosabb évet zárhat a légiközlekedés, a balesetek és az áldozatok száma is jelentős csökkenést mutat

2019. December 12. 06:57, csütörtök | Külföld

Egy éven belül harmadszor is választhat Izrael

Az izraeli parlament szerda éjszaka megszavazta saját feloszlatását, majd csütörtök hajnalban jóváhagyta azt az indítványt, amely új parlamenti választás kiírását írja elő jövő év március másodikára.

2019. December 12. 05:00, csütörtök | Külföld

Közel 150 millió eurós támogatást nyújt Afrikának az embercsempészet felszámolására az unió

Az EU közel 150 millió eurós támogatást nyújt Észak-Afrikának az embercsempészet felszámolására, a kiszolgáltatottak védelmére és a helyi közösségek igényeinek kielégítésére - közölte az Európai Bizottság szerdán.