Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2014. Április 22. 07:30, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Rómában megkezdődött a kettős szentté avatás előtti visszaszámlálás

Rómában megkezdődött a kettős szentté avatás előtti visszaszámlálás

Többnapos egyházi eseménysorozat készíti elő XXIII. János és II. János Pál néhai pápák április 27-i szentté avatását a Vatikánban és Rómában a hívők és a sajtó számára.

A vatikáni sajtóközpont keddtől szombatig minden nap előzetes sajtótájékoztatóval készíti fel a média képviselőit a vasárnapi szertartásra. Az első tájékoztatót kedden Slawomir Oder és Giovangiuseppe Califano atyák tartják a kanonizáció, vagyis a boldoggá, majd a szentté avatás egyházi eljárásáról.
A lengyel Slawomir Oder a katolikus egyházat 1978-tól 2005-ig vezető II. János Pál kanonizációs ügyének posztulátora volt. A teológiában, az egyházjogban és a történelemben egyaránt jártas Oder atya "ügyvédként" vitte előre a lengyel pápa boldoggá és szentté avatását a Vatikánban működő Szentté Avatási Kongregáció előtt zajlott kanonizációs eljárásban. Ugyanezt tette az olasz Califano atya az egyház élén 1958 és 1963 között álló XXIII. János hasonló eljárásában. A sajtótájékoztatón arra a kérdésre adnak választ, miért lett szent a két egykori pápából.
A napi sajtóeseményeken az újságírók találkozhatnak a két egyházfő egykori ismerőseivel és munkatársaival. Jelen lesz mások mellett Marco Roncalli, XXIII. János unokaöccse és életrajzírója, a 98 éves Loris Capovilla, az olasz pápa személyi titkára, valamint Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, II. János Pál személyi titkára és Joaquín Navarro-Valls volt vatikáni szóvivő, aki felidézi a lengyel pápa oldalán töltött éveket.
A szentté avatásra az egész világból várt több ezer újságírónak a VI. Pál vatikáni audienciateremben nyitottak sajtóközpontot. Az események követésében segít a www.2papisanti.org többnyelvű információs honlap, amelyet kiegészít a #popesaints Twitter-fiók, a Facebook és a Google+. Az okostelefonokra külön alkalmazás tölthető le.
A hívők készülődése kedd este a római Lateráni Szent János-bazilikában kezdődik, ahol olasz és külföldi fiatalok Slawomir Oderrel és Giovangiuseppe Califanóval találkoznak. A szentek öröksége című találkozót a római egyházmegye szervezte annak a generációnak, amely XXIII. Jánosra nem emlékezhet és II. János Pált is csak idősen és betegen látta.
Szombaton a római városközpontban levő templomok egész éjszaka nyitva tartanak az imádkozni és gyónni kívánó zarándokok fogadására. A nagyobb számban érkező lengyel, spanyol, francia, angol nyelvű hívőknek külön templomokat tartanak fenn, és az arab nyelvűeket is nekik kijelölt templom várja.
A két római metróvonal szombat reggel 5.30-tól egészen hétfőig folyamatosan közlekedik. A vasárnap a Szent Péter téren 10 órakor kezdődő szentté avatási szertartásra a résztvevőket reggel fél hattól engedik be a térre. A részvétel ingyenes, nem kell jegyet váltani.
A Szent Péter tér és a Vatikán környéke már szombaton le lesz zárva az autós forgalom elől.
Róma különböző útjain és terein 14 óriáskivetítőn lesz követhető a szentté avatás. Ebből tizenegyet a Szent Péter tér és az Angyalvár között állítanak fel. A szentmise lengyel nyelvű egyenes közvetítése a Navona téren lesz, a francia nyelvű a Farnese téren, az angol a Forum Romanumnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.