Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Augusztus 20. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rendkívüli uniós tanácskozás az egyiptomi események miatt

Rendkívüli uniós tanácskozás az egyiptomi események miatt

Rendkívüli tanácskozást tartanak az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei augusztus 21-én, szerdán az egyiptomi fejlemények miatt - közölte hétfőn délután az Európai Külügyi Szolgálat és az Európai Unió Tanácsának sajtószolgálata.

A tagállamok magas rangú diplomatái már hétfőn találkoztak, hogy megvitassák és összehangolják az unió és a tagállamok álláspontját és az esetleges lépéseket. Az értekezlet egyik célja volt a rendkívüli külügyminiszteri tanácskozás előkészítése is.

A nagyköveti szintű diplomáciai tanácskozás résztvevőit Bernardino Leon, az Európai Unió különmegbízottja tájékoztatta az egyiptomi helyzetről, aki a Földközi-tenger déli medencéjéért felelős, és aki személyesen is részt vett az egyiptomi politikai erők közötti uniós egyeztetésben. Leon a megbeszélést követően újságíróknak arról számolt be, hogy Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője konkrét javaslatokat tár majd a 28 tagország külügyminiszterei elé.

A különmegbízott elmondása szerint büntetőintézkedésekről, Egyiptom ellen alkalmazandó szankciós javaslatokról nem esett szó az ülésen, a Kairónak nyújtandó uniós támogatás felülvizsgálata viszont napirenden van. Mint a spanyol diplomata fogalmazott, ebbe az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kedvezményes hitelei is beletartoznak, hiszen ezek a pénzintézetek is az uniós intézmények 'családjához' tartoznak.

Vasárnap José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közös közleményt adott ki, amelyben a két politikus elítélte az erőszakot, valamint kijelentette, hogy az EU-nak és a tagállamoknak sürgősen újra kell értékelniük, felül kell vizsgálniuk kapcsolatukat Egyiptommal.

Az Európai Unió novemberben, Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök brüsszeli látogatásakor 5 milliárd euró támogatást ígért Egyiptomnak. Ebből 1 milliárdot közvetlenül az Európai Bizottság adna, a pénz többi részét pedig az EIB, az EBRD és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósíthatná, többnyire kedvezményes hitelek formájában. A források nagy részéhez viszont csak konkrét politikai eredmények fejében juthat hozzá Kairó, ezek hiányában pedig eddig alig kapott támogatást. A kapcsolatok felülvizsgálata viszont azt jelentheti, hogy Egyiptom nem csak a pénzre, de annak ígéretére sem számíthat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).