Városlista
2024. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2024. Május 24. 11:12, péntek | PR
Forrás: (x)

Reggel vagy este érdemes-e inkább edzeni?

Reggel vagy este érdemes-e inkább edzeni?

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészséges életmódhoz, de az ideális edzési időpont kérdése gyakran felmerül. A vélemények nagyon eltérőek lehetnek. Vajon reggel vagy este jobb edzeni?

A válasz nem egyértelmű, mivel az ideális időpont számos tényezőtől függ, beleértve a személyes bioritmust, a célokat és az egyéni preferenciákat. Milyen szempontokat érdemes az eldöntéséhez figyelem bevenni?

Az egyéni bioritmus kérdése

A testünk biológiai órája meghatározza, hogy mikor érezzük magunkat a legenergikusabbnak, és mikor vagyunk hajlamosak fáradtnak lenni. Az egyéni bioritmusunktól függ, hogy mikor vagyunk a legjobb formában az edzéshez. A bioritmus befolyásolja a testhőmérsékletet, a vérnyomást, a hormontermelést és az anyagcserét is.

Reggeli edzés előnyei

Azok számára, akik korán kelnek és reggel a legaktívabbak, a reggeli edzés lehet ideálisabb, mely számos előnnyel jár:

Fokozott zsírégetés: A reggeli edzés éhgyomorra végzett változata akár 20%-kal több zsírt éget el, mint a későbbi edzések. Ez annak köszönhető, hogy a test zsírraktárait használja energiaforrásként.

Energia növelés: A reggeli mozgás felébreszti a testet és fokozza az anyagcserét, ami egész napra energiát biztosít.

Jobb hangulat: A testmozgás során felszabaduló endorfinok javítják a hangulatot és csökkentik a stresszt, így pozitív kezdést biztosítanak a napnak.

Délutáni és esti edzés előnyei

A délutáni és esti edzések is számos előnnyel járnak, különösen azok számára, akik ekkor érzik magukat energikusabbnak:

Jobb teljesítmény: A délutáni és esti órákban a testhőmérséklet és a vérnyomás magasabb, ami jobb teljesítményt és állóképességet eredményezhet.

Izomépítés: Az esti edzés során a test izomzata jobban reagál a terhelésre, ami hatékonyabb izomépítést tesz lehetővé.

Stresszoldás: Az esti edzés segít levezetni a nap során felgyülemlett stresszt és feszültséget, nem utolsósorban hozzájárul a jobb alváshoz is.

Te melyik típusba tartozol?

Ha szeretsz korán, a madarakkal kelni és reggel érzed magad a leginkább formában akkor kezd a napot mozgással! A reggeli futás vagy egy jó edzőtermi edzés különösen hatékony lehet a zsírégetés szempontjából, tehát ha a fogyás is cél, akkor a reggel lehet a jobb időpont. Szerencsére a legtöbb fitneszterem korán nyit, számítva a munka előtt mozogni vágyókra.

De ha a reggel nehezen indul, és órák kellenek, hogy összeszedd magad, viszont este vagy igazán formában, akkor az esti testgyakorlás lesz ideálisabb számodra. Egy stresszes nap után meg különösen jól eshet egy esti edzés.

Ugyanakkor a nők számára a reggeli edzés lehet az előnyösebb a zsírégetés és az alsótest izomerejének növelése szempontjából. Az esti edzés viszont a felsőtest izomerejének javításában hatékonyabb. A férfiak esetében az edzési időpont kevésbé befolyásolja a teljesítményt, de az esti edzés nekik is előnyös lehet a vérnyomás csökkentése és a zsírégetés szempontjából.

Végső soron az ideális edzési időpont egyéni preferenciáktól és az egyéni bioritmustól függ, na meg attól is, hogy mikor érsz rá. Lehetőség szerint hallgass a testedre és válaszd azt az időpontot, amikor a legjobban érzed magad, így hosszú távon be tudod építeni a napjaidba a rendszeres mozgást.

Címkék: edzés, Sport, testmozgás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 06. 11:08, csütörtök | PR

Györök Fesztivál a Magyar Médiaválogatottal

Május 4-én Györök Fesztivált tartottak a Somogy vármegyei Szőlősgyörökön

2024. Június 04. 10:39, kedd | PR

K&H: mennyiből utaznak a magyar turisták?

összesen 327 ezer forintból nyaralunk idén

2024. Május 30. 11:57, csütörtök | PR

Negyven százalékkal nőtt a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn résztvevők száma

pénzügyi csúcsteljesítménnyel rukkoltak elő a gyerekek

2024. Május 29. 13:39, szerda | PR

Fantasztikus Családi Nap Szadán

Május 4-én, korábban sohasem tapasztalt érdeklődés mellett rendezték meg Szadán, a Sportcentrumban a már hagyományosnak mondható Családi Napot.