Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Június 03. 11:39, kedd | Belföld
Forrás: MTI

POSZT - Óriásbáb-felvonulás és villámcsődület a megnyitón

POSZT - Óriásbáb-felvonulás és villámcsődület a megnyitón

A Bóbita Bábszínház óriásbábjainak zenés felvonulásával és általános iskolások villámcsődületével csütörtökön veszi kezdetét a 14. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT).

A hazai színházi szakma legnagyobb, legrangosabb eseményén az óriásbábok a Király utcán a Színház térig vonulnak végig, ahol felcsendül az Örömóda száz pécsi kisiskolás és a MÁV Koncertfúvósok előadásában - tájékoztatta Spilák Klára, a találkozó sajtókapcsolatokért felelős munkatársa az MTI-t.
Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere mond köszöntőt, majd Huszti Péter Kossuth-díjas színész, rendező, a fesztivál díszvendége megnyitja a tíznapos eseménysorozatot.
A beszédeket követően a gyerekektől az Egy új nap vár című musicalegyveleg hallható, a találkozó programja a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Énekes madár című produkciójával kezdődik.
A fesztivál versenyprogramján tizenhárom előadás szerepel, amelyek közül hat Budapestről, négy vidékről, három határon túli színházból érkezik.
Pécsen látható a budapesti Örkény István Színház A képzelt beteg, a Katona József Színház Fényevők, a Pesti Színház Álomkommandó, a Miskolci Nemzeti Színház A tanítónő és a Woyzeck, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Énekes madár, az Újvidéki Színház Opera ultima, a Kolozsvári Állami Magyar Színház Csipke című előadása.
Ugyancsak a versenyprogramban szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata előadásában az Alkétisz; a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Szkéné Színház és a Füge közös produkciójában az I. Erzsébet című előadás.
A közönség a találkozón megtekintheti a Kerekasztal Társulás és a Szputnyik Hajózási Társaság A hosszabbik út, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Pécsi Nemzeti Színház Bányavakság, valamint a budapesti Katona József Színház és a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Vörös című közös előadását is.
A darabokat Császár Angela színművész és Sándor L. István színházi kritikus, az Ellenfény című tánc- és színházművészeti folyóirat főszerkesztője választotta ki.
A POSZT szakmai zsűrijét Ráckevei Anna színművész, Szűcs Gábor rendező, Perczel Enikő dramaturg, Rátkai Erzsébet tervező, Karsai György kritikus, Németh Ákos drámaíró, Jean-Pierre Thibaudat kritikus, a színész zsűrit pedig Barnák László, Benedek Miklós és Vasvári Csaba színművész alkotja.
A látogatókat a versenydarabokon kívül 35 helyszínen 187 úgynevezett off-programra várják. Az érdeklődés nagy, a belépők döntő többsége elfogyott.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár