Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Június 21. 12:42, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Polt: nincs alapja eljárás indításának a Mol-pakett visszavásárlása ügyében

Polt: nincs alapja eljárás indításának a Mol-pakett visszavásárlása ügyében

Sem a Mol 21,2 százaléknyi részvénypakettjének állami visszavásárlása, sem az államadósság finanszírozásának módjával kapcsolatban nem indít büntetőeljárást az ügyészség, mivel ennek egyetlen jogszabályi feltétele sem áll fenn - közölte Polt Péter legfőbb ügyész írásbeli kérdésre válaszolva Molnár Csaba független képviselővel, aki azért érdeklődött erről, mert szerinte a két tranzakció összesen legalább 250 milliárd forintos kárt okozott a magyar költségvetésnek.

A legfőbb ügyész - mint az a parlamenti honlapon elérhető válaszából kiderül - arról tájékoztatta a Demokratikus Koalíció politikusát, hogy a Mol Nyrt. részvényeit érintő tranzakció, valamint az államadósság finanszírozásának módjával kapcsolatos kérdések teljes egészében a nemzetgazdaság és a pénzügyi rendszer működésének körébe esnek.
"Az arra illetékes állami szervek által ezekkel összefüggésben meghozott törvényes döntések büntetőjogi vizsgálat tárgyát nem képezhetik. Mivel az érintett ügyletek kapcsán egyetlen bűncselekmény gyanújára utaló
adat sem merült fel, így az ügyészség nem indított és nem is tervezi büntetőeljárás megindítását, mert annak egyetlen jogszabályi feltétele sem áll fenn" - rögzítette Polt Péter.
Molnár Csaba írásbeli kérdésében arra hivatkozott, hogy az ügyészi szervezet és a felügyelete alatt működő rendőrség "az elmúlt évek során föltűnően sokszor gyanúsított meg" embereket - köztük miniszterelnököt, filozófust - azzal, hogy döntésükkel szándékosan kárt okoztak állami vagy önkormányzati vagyonban. Szerinte az Orbán-kormánynak az a döntése, amellyel szerződést kötött az orosz Szurgutnyeftyegazzal a Mol-részvények 500 milliárd forintért történő megvásárlásáról – tekintettel az olajipari cég részvényeinek piaci értékére - legalább százmilliárdos kárt okozott a magyar költségvetésnek. Ezt is meghaladja az a veszteség - folytatta Molnár -, ami abból származik, hogy a kormány a számára a világpiacon elérhető, 9 százalékos kamatozású hitelekből finanszírozza az államadósságot az IMF által kínált 3,75 százalékos kamatozású helyett, amihez szerinte a kabinet egyes döntései miatt nem fér hozzá az ország.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.