Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 04. 13:12, péntek | PR

Horvátország nemzeti parkjai

Horvátország nemzeti parkjai

Horvátországba nem csak a strandolás miatt érdemes ellátogatni. Egy őszi hosszú hétvége vagy az őszi iskolai szünet kiválóan alkalmas arra, hogy felfedezzük a horvát nemzeti parkokat.

Jelenleg nyolc nemzeti park található az orszában, összterületük a horvát államterület mintegy 5%-át teszi ki. A nemzeti parkok közül egy szigeten (Mljet), kettő pedig szigetcsoporton terül el (Kornati és Brioni). Két nemzeti parkot alakítottak ki a Karszton (horvátul: Krš), a Plitvicei-tavak és a Krka-vízesések megóvására. További két nemzeti parkot találhatunk a Velebit-hegységben, ezekben a lenyűgöző karsztos tájak mellett gazdag és különleges növény- és állatvilágot találunk. A nemzeti parkok többsége autópályán vagy komppal könnyen megközelíthető, érdemes hát kiválasztani a legszimpatikusabbat, hiszen pár nap alatt be lehet járni bármelyiket.

Krka Nemzeti Park
A 1985-ben alapított Krka Nemzeti Park területe 10.900 hektár, és Šibenik mellett található. Egészen pontosan a Krka folyó mentén terül el, a Skradintól Kninig tartó szakaszát foglalja magában. Ha ott járunk, mindenképp érdemes megtekinteni a Krka vízesést. A sziklás, vízesésekkel tarkított erdőségekben számos különleges állat- és növényfaj is él.

Risnjak Nemzeti Park
A Risnjak Nemzeti Parkot 1959-ban alapították, és a kisebb parkok közé tartozik a maga 3198 hektáros területével. A legmagasabb csúcsa az 1528 méteres Veliki Risnjak, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a csodaszép Kvarner-öbölre. Az erdőségekben védett fajok sokasága található meg, élnek itt barnamedvék, farkasok, hiúzok és sasok is.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park
A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot 1949-ben alapították, Horvátország legnagyobb nemzeti parkja, a területe 29.500 hektár. Sokak szerint Európa egyik legszebb természeti látványossága a kékeszöld színben pompázó tórendszer, amelyet lenyűgöző vízesések tarkítanak. A park egy völgyben terül el, így a látványt erdős hegyek koronázzák. 1979-től az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható.

Paklenica Nemzeti Park
Horvátország második legnagyobb nemzeti parkját 1949-ben alapították, a területe 9600 hektár. A Paklenica a hatalmas Velebit-hegység tengeri oldalán helyezkedik el, kb. 30 km-re Zarától. Különlegességét sokszínű növény- és állatvilág jelenti, a sűrű erdőségekben a barnamedvék mellett többek között hiúzok, vadmacskák, sasok és keselyűk élik háborítatlan életüket.

Kornati Nemzeti Park
Kornati Nemzeti Parkot 1980-ban alapították, és a legnagyobbak közé tartozik Horvátországban, hiszen a területe 22.000 hektár. Nem csak az egyik legnagyobb, de egyúttal a legszebbek és legnépszerűbbek közé tartozik a több szigetet magában foglaló nemzeti park. Nevét a legnagyobb szigetéről kapta, amit Kornatnak hívnak.

Mljet Nemzeti Park
A Dalmáciában található Mljet az Adria nyolcadik legnagyobb szigete, amelynek északnyugati harmadát (5375 hektár) nemzeti parkká nyilvánították 1960-ban, ez a Mljet Nemzeti Park. A maradék kétharmad rész is szinte teljesen érintetlen maradt, a turisták által igen kevéssé látogatott. Mljet a dús, vad és eleven természet szigete, ahol a dimbes-dombos tájat csak néhány eldugott kis falu pettyezi.

Észak-Velebit hegyvonulat Nemzeti Park
Az Észak-Velebit hegyvonulat Nemzeti Parkot 1999-ben alapították, mérete közepes, hiszen 10.900 hektáron terül el. A magas Velebit hegység minden csodáját megtekinthetjük, ha idelátogatunk. Szebbnél-szebb kilátóhelyek, csipkézett, magas sziklák és számos izgalmas barlang vár felfedezésre.
Brioni Nemzeti Park

A Brioni Nemzeti Park
1983 óta várja a látogatókat 3390 hektáros területén. A park egy 14 szigetet magában foglaló szigetcsoportból áll, és Pula tengerparti városától néhány kilométerre terül el. A látogatókat egy szafari park, dinoszaurusz lábnyomok, egy római kikötő romjai és a csodálatos természet várja. Nagyon fontos információ, hogy csak a Brijuni Nemzeti Park igazgatósága által szervezett túrák keretében lehet bemenni a szigetre.

Ha szeretné kiszámolni, mennyibe fog kerülni az útiköltség, autópályadíjjal és kompdíjjal együtt, akkor kattintson ide: Horvát autópályadíjak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 20. 09:18, szombat | PR

Itt nézz körül, ha minőségi kanapéra vágysz

Időtálló darabokat találunk a hazai bútor forgalmazónál.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:30, péntek | PR

Az iroda szerepe és a hibrid munkavégzés növekvő népszerűsége

A munka világának és a munkavégzés formáinak átalakulásával az ehhez kötődő többi körülmény is változni látszik.