Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2015. Január 28. 17:14, szerda | Külföld

Pelenkát a tehenekre!

Pelenkát a tehenekre!

Egy új szabályozás értelmében védeni kell a túlzott trágyázástól az Alpok lejtőit.

Nem mindennapi látvány fogadhatja mostantól az Alpok környékén sétálókat: a tehenek ugyanúgy vonulnak a hegyoldalon, mint eddig, csak most már hatalmas pelenkát viselnek. Egy új szabályozás értelmében védeni kell a túlzott trágyázástól az Alpok lejtőit.

Kívülről nézve akár vicces is lehetne, de a bajor gazdák nem annyira nevetnek az új szabályozáson, melynek értelmében az Alpok lejtőit óvni kell a tehenek végtermékétől. Az Európai Unió ugyanis újabban előírja, hogy a domboldalakat nem lehet egy bizonyos mértéknél erősebben trágyázni, igaz, ez hivatalosan csak a műtrágyára vonatkozik, ám a nitritmennyiséget szabályozó rendeletbe így a tehenek legelése is beleesik – az is egyfajta trágya, ami hátul kijön.

Johann Huber családja több mint 400 évre visszanyúló állattenyészettel foglalkozik, de most igencsak fel van paprikázva, ha a trágya okozta dilemmára gondol. Az egyetlen megoldásnak azt látja, hogy kihajtás előtt minden tehenére egy méretes zsákot erősít, ami olyan, mintha egy pelenka lenne az állatokon, és azzal a trágya nagy részét fel tudja fogni. “Nincsenek szabványméretű pelenkák, ezt még nem dolgozták ki kereskedelmi forgalomhoz” – magyarázza. De az is érthető, hogy nem akar kockáztatni: azok a termelők, akik nem figyelnek az uniós nitrát irányelvre, azok könnyen elveszíthetik az éves szinten akár több ezer euróra is rúgó uniós mezőgazdasági támogatást.

A felső-bajorországi Anton Kreitmair is a trágyázási tilalom feloldását követeli, arra hivatkozva, hogy megfelelő trágyázás nélkül a termőföldeknek csak a fele lenne megművelve, illetve jóval alacsonyabb lenne a hozam is. Az Európai Bizottság ugyanakkor elutasította azt a bajorok közt terjedő pletykát, miszerint a tehenek ürüléke is beleesne a tilalom hatályába, az valóban csak a műtrágyázásra vonatkozik, hogy ne mosódjon vissza a káros és a környezetet erősen szennyező nitrát a talajba, azon keresztül pedig a vizekbe.

“Az irányelv nem ír elő semmilyen tiltást a lejtős területen legelő állatokra” –szögezte le a Daily Mailnek nyilatkozó uniós szóvivő.

Forrás: ma.hu/telegraph.co.uk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése