Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Április 09. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pécsett debütál a Bogányi-zongora

Pécsett debütál a Bogányi-zongora

Áprilisban Pécsre érkezik a Bogányi Gergely Kossuth-díjas művész által megálmodott, új fejlesztésű hangversenyzongora. A Pannon Filharmonikusok 2015. április 16-án megrendezett, Zarathustra című koncertje jóval több, mint a hangszer dél-dunántúli bemutatkozása, ez lesz ugyanis az első alkalom, hogy a zongora játéka egy nagyzenekari környezetben színpadra vitt zongoraversenyben nyilvánosan meghallgatható.

A futurisztikus külsejű, számos technikai újítással bíró Bogányi-zongorát januárban a Zeneakadémián mutatták be a nagyközönségnek. Az új hangversenyzongora erőteljes, tiszta, egyenes hangon szólal meg, megálmodója, Bogányi Gergely szerint hangzása barátságosabb, mint a mai modern zongoráké. Az új fejlesztés a névadó zongoraművész mellett Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember nevéhez fűződik. /Fidelio.hu/

Az árpilisi koncerthez számos olyan kivételes mozzanat kapcsolódik, ami miatt kihagyhatatlan kulturális programnak ígérkezik. Egyrészt a zongora első zenekari megszólalása alkalmával a kortárs magyar zene kiemelkedő szerzőjeként hivatkozott Dubrovay László kompozíciójának dallamai csendülnek majd fel − várhatóan a komponista jelenlétében. Másrészt a koncerten a Pannon Filharmonikusok Richard Strauss és a zeneirodalom ikonikus művét, az Im-ígyen szóla Zarathustra című szimfonikus költeményt is eljátssza. A monumentális zenekart megkívánó zeneművet április 16-án a pécsi Kodály Központban, április 18-án a budapesti Művészetek Palotájában viszi színpadra a társulat. A Pannon Filharmonikusok ezzel folytatja azt az elmúlt években megkezdett utat, melyet járva Richard Strauss szimfonikus költeményeinek teljes sorát műsorra tűzi.

A Pannon Filharmonikusok rendkívüli várakozással tekint a különleges hangszer érkezésére, és a Kodály Központ európai színvonalú hangversenytermében történő első megszólalására, melyet minden bizonnyal zenetörténeti pillanatként jegyez majd a hazai művészeti élet. A PFZ egy olyan haladó szellemiségű, nyitott művészeti műhely, amely maga is belső innovációs törekvéseinek köszönhetően jutott a hazai zenekarok élvonalába, így a magyar művészeti innováció minden fontos lépését rendkívüli örömmel üdvözli.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.