Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Augusztus 03. 14:33, szerda | Helyi
Forrás: infoCegléd

Oxigént találtak a világűrben

Oxigént találtak a világűrben

Fellélegezhetnek az űrkutatók! A világűrben folytatott oxigénhajsza első állomásához ért.

Első alkalommal sikerült a világűrben minden kétséget kizáróan igazolni az oxigénmolekula jelenlétét. A jelentős felfedezést az Európai Űrügynökség (ESA) Herschel elnevezésű csillagászati műholdja jelentette.
Az 1774-ben felfedezett, és azóta a föld leggyakoribb elemeként számon tartott oxigént a világűrben eddig csak atom formájában észlelték. A földi élet egyik nélkülözhetetlen eleméért igencsak messzire kellett utazniuk az űrkutatóknak, ugyanis az első igazolt oxigénmolekulákra a Földtől 1500 fényévnyire bukkantak.

Egy svéd teleszkóp 2007-ben már mintha észlelte volna az oxigénmolekulákat, ám mivel megfigyeléseiket nem tudták hatásosan alátámasztani, így kutatási eredményüket nem rögzítették.

Paul Goldsmith, a Herschel projekt egyik vezetője kollégáival azt feltételezi, hogy az oxigén a parányi porszemcséket beburkoló jégben rejtőzködik. Meggyőződésük szerint a Herschel-űrteleszkóp által az Orion-ködben észlelet oxigénmolekulák a csillagok fénye által felolvasztott aprócska jégszemcsékből képződő vízből szabadultak fel. Ez megmagyarázná, hogy hol rejtőzhetnek az oxigénmolekulák. Ugyanakkor nagyon kevés molekulát találtunk, és még most sem értjük, hogy mi a különleges azokban a régiókban, ahol ezeket felleltük. A világegyetem még rengeteg titkot rejt - vélekedett Paul Goldsmith.

A mostani felfedezés ellenére cabrio típusú űrhajók gyártását egyelőre még egyetlen űrközpont sem tervezi, hiszen a megfigyelések tapasztalatai alapján jelenleg egymillió hidrogénmolekulára mindössze egyetlenegy oxigénmolekula jutott, ami egyelőre finoman szólva is elég légszomjas környezetnek számít.

Az áttörésnek nevezett felfedezés ellenére a kutatók folytatják az oxigénmolekula utáni hajszát.

Hír forrása: index.hu

FirKata
 

Címkék: FirKata, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció