Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Október 01. 09:51, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Öt településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap

Öt településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap

Öt településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap. A választási irodák felkészültek a járványügyi előírások betartására.

A Somogy megyei Balatonszemesen azért lesz időközi polgármester-választás, mert a települést eddig vezető Szomorú Szilárd (Fidesz-KDNP) július 1-jével lemondott. A tisztségért négyen indulnak: Németh Kornélné (Fidesz-KDNP), valamint a független Borbély János, Farkas Péter és Havasy Tamás. A választói névjegyzékben 1529 helybéli szerepel.

A Nógrád megyei Cserhátsurányban polgármestert és önkormányzati képviselőket is választanak, mivel a képviselő-testület nyáron feloszlott. A polgármesteri posztért négyen indulnak: Katulin Károly, Horváth Eszter, Grenyó János (valamennyien függetlenek) és Szabó Tibor (Magyar Munkáspárt). A négy képviselői helyért tizenöt jelölt verseng. A választói névjegyzékben 649-en szerepelnek.

Baranya megyében Cserdiben és Bostán is időközi polgármester-választást tartanak vasárnap. Cserdiben azért van szükség a voksolásra, mert a települést 2006 óta irányító független Bogdán László júliusban, 46 éves korában tragikus hirtelenséggel meghalt. A vasárnapi voksoláson két független jelölt indul: Bogdán Gyula és Panek József. A Mecsek nyugati végén fekvő településen 277 választópolgár szavazhat.

Bostán azért kellett kiírni időközi választást, mert a község tavaly októberben megválasztott független polgármestere, Németh Tamás lemondott tisztségéről. A polgármesteri posztért két független jelölt indul: Ignácz Zsuzsanna és Szegediné Palotai Valéria. A választói névjegyzékben 113-an szerepelnek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszolnokon polgármestert és négy önkormányzati képviselőt választanak vasárnap, mert a képviselő-testület feloszlott. A polgármesteri posztért három független jelölt - Van Eijk Eduard Christiaan, Rácz Pál, Gönczi Gáborné -, a négy képviselői helyért pedig tizenegy független jelölt indul. A választói névjegyzékben 127-en szerepelnek.

A helyi választási irodák a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeznek el, amelyet a választópolgárok érkezéskor és távozáskor is használhatnak. A szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek, és erre kérik a választókat is. Kérik azt is, hogy ha sorban kellene állni, a szavazók tartsanak egymástól legalább 1,5 méter távolságot, valamint vigyenek magukkal tollat a voksoláshoz. A betegek, a mozgásukban korlátozottak most is mozgóurnát kérhetnek, legkésőbb a szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottságtól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.